Wykonanie
Krem
rabarbarowy (Rhubarb
curd) obok kremu
malinowego (raspberry
curd) i kremu
cytrynowego (lemon
curd) jest nie tylko wspaniałym
dodatkiem do deserów , ciast, ale i
pieczywa śniadaniowego.Świetny jest również, ot tak, do podjadania łyżeczką prosto ze schłodzonego w lodówce słoiczka :)Do wykonania kremu
rabarbarowego (rhubarb
curd) najlepiej użyć
rabarbaru czerwonego lub
malinowego, które to nadają orzeżwiającego, aromatycznego smaku i bardziej intensywnego, łososiowego lub ciemnoróżowego koloru niż odmiany zielone, czy czerwono-zielone.
Składniki :400g
rabarbaru (najlepiej czerwonego,
malinowego)1
cytryna2 szklanki
cukru + 3 łyżki do zasypania
rabarbaru200g
masła4
jajka (duże L)2
żółtkaWykonanie :
Rabarbar myjemy (nie obieramy), kroimy na ok. 1cm kawałki, zasypujemy w rondelku najlepiej o grubym dnie, 3 łyżkami
cukru i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym ustawiamy na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia, wlewamy ok. ½ szklanki
wody i gotujemy , prawie stale mieszając, do chwili, aż całkowicie rozpadnie się (dolewamy jeszcze niewielką ilość
wody, gdyby mieszanina była zbyt gęsta)
Cytrynę dokładnie myjemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem. Na tarce o małych oczkach ścieramy tylko żółtą część skórki, wyciskamy sok.W rondelku najlepiej o grubym dnie, ustawionym na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia rozpuszczamy 200 g
masła.Do rozpuszczonego
masła wlewamy sok ze startą
skórką z cytryny, dokładnie mieszamy, dodajemy rozgotowany
rabarbar nie przerywając mieszania.Po ok. 2 minutach wsypujemy 2 szklanki
cukru i dalej mieszamy.Po ok. 10 minutach wlewamy zmiksowane żółta z
jajkami i trzymamy na ogniu jeszcze 15 - 20 minut, mieszając prawie stale.Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na krótko do częściowego ostudzenia, po czym przecieramy przez sitko i przekładamy do słoika i zamykamy. Jeżeli nie przeszkadzają nam włókienka
rabarbaru i
skórka cytrynowa możemy pominąć przecieranie przez sitko.Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki. Przechowujemy do tygodnia, oczywiście jeżeli dotrwa, bo jest bardzo kuszący.
Polecam również: