ßßß Cookit - przepis na KREM RABARBAROWY (Rhubarb curd)

KREM RABARBAROWY (Rhubarb curd)

nazwa

Wykonanie

Krem rabarbarowy (Rhubarb curd) obok kremu malinowego (raspberry curd) i kremu cytrynowego (lemon curd) jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do deserów , ciast, ale i pieczywa śniadaniowego.
Świetny jest również, ot tak, do podjadania łyżeczką prosto ze schłodzonego w lodówce słoiczka :)
Do wykonania kremu rabarbarowego (rhubarb curd) najlepiej użyć rabarbaru czerwonego lub malinowego, które to nadają orzeżwiającego, aromatycznego smaku i bardziej intensywnego, łososiowego lub ciemnoróżowego koloru niż odmiany zielone, czy czerwono-zielone.
Składniki :
400g rabarbaru (najlepiej czerwonego, malinowego)
1 cytryna
2 szklanki cukru + 3 łyżki do zasypania rabarbaru
200g masła
4 jajka (duże L)
2 żółtka
Wykonanie :
Rabarbar myjemy (nie obieramy), kroimy na ok. 1cm kawałki, zasypujemy w rondelku najlepiej o grubym dnie, 3 łyżkami cukru i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym ustawiamy na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia, wlewamy ok. ½ szklanki wody i gotujemy , prawie stale mieszając, do chwili, aż całkowicie rozpadnie się (dolewamy jeszcze niewielką ilość wody, gdyby mieszanina była zbyt gęsta)
Cytrynę dokładnie myjemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem. Na tarce o małych oczkach ścieramy tylko żółtą część skórki, wyciskamy sok.
W rondelku najlepiej o grubym dnie, ustawionym na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia rozpuszczamy 200 g masła.
Do rozpuszczonego masła wlewamy sok ze startą skórką z cytryny, dokładnie mieszamy, dodajemy rozgotowany rabarbar nie przerywając mieszania.
Po ok. 2 minutach wsypujemy 2 szklanki cukru i dalej mieszamy.
Po ok. 10 minutach wlewamy zmiksowane żółta z jajkami i trzymamy na ogniu jeszcze 15 - 20 minut, mieszając prawie stale.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na krótko do częściowego ostudzenia, po czym przecieramy przez sitko i przekładamy do słoika i zamykamy. Jeżeli nie przeszkadzają nam włókienka rabarbaru i skórka cytrynowa możemy pominąć przecieranie przez sitko.
Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki. Przechowujemy do tygodnia, oczywiście jeżeli dotrwa, bo jest bardzo kuszący.
Polecam również:
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2015/05/KREM-RABARBAROWY-Rhubarb-curd.html