Wykonanie
Składniki2 puszki
tuńczyka w sosie własnym3-4 dość duże
marchewki1 niewielka
cebula10 jaj1 słoik
majonezu lightpęczek
natki pietruszkisólCzas przygotowania: 20 min plus czas na gotowanie
marchwi i jajTę
sałatkę lubię w dwóch wersjach – z
tuńczykiem lub
kurczakiem. Wstaję rano i od razu wrzucam do gotowania
marchew i
jaja. Nie
będę musiała po południu czekać, aż wystygną.Ilość składników podana poniżej wystarcza na miskę o średnicy dna około 20 cm i wysokości około 12 cm. Warto kupić sobie miskę o prostych ściankach, wtedy szansa na nabranie jednakowej ilości każdej warstwy zdecydowanie wzrośnie i nie będziemy sfrustrowani tym, że na samym dnie zostało jeszcze tyle
tuńczyka, a na talerzu pustka.
Tuńczyka wydobywam z puszki i
daję na sitko – niech sobie odcieka. W tym czasie
marchew ścieram na grubych oczkach (nie ma sensu jej kroić na kostkę, bo źle się będzie układało warstwę i zejdzie zdecydowanie dłużej, a w końcu czas to pieniądz).
Cebulę siekam jak najdrobniej. Tym razem skorzystałam z
czerwonej cebuli, ale równie dobrze może być zwykła biała. Biorę ugotowane
jajka, oddzielam
białka od
żółtek i też kroję je na drobno. Siekam
pietruszkę.Wszystko jest już przygotowane, więc teraz układam kolejno warstwy:
tuńczyk – dziabię go nieco widelcem, żeby warstwa była w miarę równa,
marchew – jeśli jest jej dość dużo, układam warstwę,
solę, układam kolejną i znowu odrobinę dosalam,bardzo cienka warstwa
majonezu (tak dosłownie na milimetr),
cebula,
żółtka – też odrobinę solimy, żeby nie były mdłe,wykładamy resztę
majonezu,
białka – postępujemy tak jak z
żółtkami,
natka pietruszki.
Sałatka jest gotowa i możemy zacząć się nią delektować. Możemy też dać na godzinkę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.Jeśli zamiast
tuńczyka wolicie
kurczaka, jedną pierś pokrójcie w kostkę (kto lubi więcej
mięsa, szaleje i
daje podwójną). Posólcie, doprawcie
papryką i obsmażcie na 2-3 łyżkach
oliwy z oliwek. Pozwólcie, aby przestygł i dopiero układajcie z niego warstwę.Można również pokombinować nieco z
zieleniną. Zamiast warstwy białej lub
czerwonej cebuli można dać warstwę
szczypioru cebuli. Natomiast na wierzch zamiast
natki pietruszki można użyć np.
szczypiorku lub
czosnku niedźwiedziego. Ten ostatni niestety jest rośliną sezonową i nadaje się do zjedzenia właściwie tylko wtedy, kiedy nie zdąży zakwitnąć. To dość krótki okres, ale warto spróbować. Kto ma ogródek, polecam zasianie – kiedy już raz wyrośnie, w kolejnych latach będzie się wysiewał sam. Jeśli lubicie
kolendrę,
bazylię lub inne
zioło, śmiało testujcie ich połączenie z tą
sałatką!
Podobne przepisy
Brzoskwinie faszerowane pastą z
tuńczykaPasztet z
królikaSałatka jarzynowa w galarecie
Jaja faszerowane
szprotkamiBłyskawiczne pasty z
tuńczyka