Wykonanie
Dziś mój mąż wraca późno z pracy, nie ma więc sensu robić tradycyjnego obiadu, tym bardziej, że jest strasznie duszno i mam ochotę na coś na zimno.Aby zaspokoić mój głód zrobiłam
sałatkę z
tuńczyka.potrzebne składniki3 ugotowane na twardo
jajka,1 duża
cebula,puszka
tuńczyka w sosie własnym,kawałek
żółtego sera,
majonez (w tym wypadku mieszam
majonez kielecki i hellman's babuni w proporcji 2:1).
Jajka przekrawamy na pół, rozdzielamy
białka i
żółtka,
cebulę kroimy w drobną kostkę, sparzamy, przelewany zimną
wodą i odsączamy,
tuńczyka odcedzamy z zalewy.Na spód salaterki o płaskim dnie ścieramy na drobnych oczkach tarki
białko, smarujemy
majonezem.Następnie wysypujemy
cebulę, rozkładamy równomiernie na całej powierzchni salaterki, ponownie smarujemy
majonezem.Następną warstwą je
tuńczyk i oczywiście
majonez.
Żółty ser ścieramy na drobnej tarce, rozsypujemy na całej powierzchni sałatki i po raz kolejny smarujemy
majonezem.Ostatnią warstwą sałatki jest starte na drobnej tarce
żółtko.
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.