Wykonanie
Składniki4 średnie
cukinie1
cebula3 ząbki
czosnku6-8 łyżek
mąki3
jajasólpieprz1,5 łyżeczki
słodkiej papryki1 pęczek
natki pietruszki1 pęczek
mięty270 g
fety (1 opakowanie)1 duży
jogurt greckiolej do smażeniaCzas przygotowania: 60 minKontynuuję dziś zbiory
cukinii. Przy okazji wyszło na jaw, że mam takie bujne
zioła w ogrodzie, że chyba je z samolotu można dostrzec ;) A posadzona przypadkiem 2 lata temu
mięta zajmuje już niezły kawałek i pachnie jak szalona.Placki z
cukinii są nieco pracochłonne, ale warto. Podana ilość składników wystarcza na 4 naprawdę spore porcje placków, przy czym dokładnie Wam nie napiszę, ile dodać przypraw lub
mąki, ponieważ w dużej mierze jest to uzależnione od tego, jakie macie
cukinie. Ja użyłam 4
cukinii – jedna miała chyba z pół metra, druga około 30 cm, a dwie po jakieś 20 cm. Czyli jest to mniej więcej tyle, co 4 średniej wielkości
cukinie.Myję dokładnie
cukinie. Nie
będę ich obierała, ponieważ
młoda cukinia ma dość miękką skórkę, która nada plackom kolor. Kroję warzywa na mniejsze części. Jeśli pestki są już twarde, pozbywam się gniazd nasiennych. Jeśli są jeszcze miękkie, zostawiam je. Następnie ścieram je w malakserze na słupki – można też zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Solę cukinię i odstawiam na 10-15 minut, aby pozbyć się nadmiaru
wody.Kroję
cebulę i bardzo drobno siekam
czosnek. Dokładnie odciskam
cukinię i wylewam
wodę. Następnie na głęboką patelnię
daję 3-4 łyżki
oleju i podsmażam
cukinię z
cebulą i
czosnkiem. Kiedy
cebula zrobi się szklista, przekładam wszystko z powrotem do dużej miski.Rozdrabniam nieco
fetę – kawałki nie muszą być bardzo regularne. Dodaję
ser do warzyw. Teraz
pora na drobno posiekaną
pietruszkę i
miętę (
mięty daję pół pęczka) oraz
mąkę. Doprawiam wszystko
solą,
pieprzem i
papryką. Wbijam
jaja i jeszcze raz dokładnie mieszam. Konsystencja powinna być mniej więcej taka jak na placki ziemniaczane. Jeśli chcecie, aby placki były bardziej chrupiące, można dodać więcej
mąki.Na patelni rozgrzewam
olej, nakładam masę łyżką i nieco ją spłaszczam, po czym smażę każdy placek z obu stron na złocistobrązowy kolor. Przekładam placki na ręczniki kuchenne, aby odsączyć tłuszcz. Podaję do nich
jogurt wymieszany z pozostałą
miętą. Można ją jeszcze doprawić
solą. Smacznego!
Podobne przepisy
Leczo z
cukiniiMakaron z
kabaczkiem i
suszonymi pomidoramiSalsa paprykowa ze smażoną
cukiniąFaszerowany
kabaczekNaleśniki z
mięsem