Wykonanie
Składniki1 spory
kabaczek1
cebula2 ząbki
czosnkukilka gałązek
oreganokilka gałązek
tymianku15-20 dag
suszonych pomidorówsólpieprz270 g
fetymakaronolejCzas przygotowania: 30 minKolejna odsłona
kabaczka. Niedługo nam uszami wyjdzie, ale rośnie jeden za drugim w oczach i po prostu szkoda go nie zjeść :)Podana ilość składników wystarcza na około 4-5 sporych porcji.
Kabaczek jest
młody, skórkę ma miękką, więc go tylko myję i kroję na grubą kostkę (około 1,5-2 cm). Podczas krojenia usuwam nasiona – może się zdarzyć, że nie zdążyły się dobrze wykształcić i wtedy kroję całość, nie przejmując się jakimiś drobniejszymi nasionami.
Cebulę kroję w
pióra,
czosnek przeciskam przez praskę, a
tymianek i
oregano siekam drobno.
Suszone pomidory – fajnie, jeśli są z zalewy. Jeśli są po prostu suszone, można je zalać nieco wcześniej
wodą. Jeśli korzystacie z kupnych, zdarza się, że na etykiecie jest napisane, że
pomidory są suszone na słońcu, a w rzeczywistości są baaaaaaardzo mocno solone. W takim wypadku lepiej wypłukać je kilkakrotnie, żeby się je dało zjeść bez nadmiernego wzrostu ciśnienia.
Pomidory kroję.Kiedy składniki są już przygotowane, można nastawić
wodę na
makaron i zacząć go gotować.W tym czasie wlewam na patelnię
olej, szklę
cebulę. Dodaję
czosnek i
kabaczka. Doprawiam
solą i
pieprzem. Duszę chwilkę pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, kiedy
kabaczek jest już miękki (trwa to naprawdę niedługo – koło 10 minut), dodaję
pomidory,
tymianek i
oregano. Do
makaronu i
kabaczka dodaję już na talerz nieco
fety. Jeśli wolicie, można też podać
parmezan. Smacznego!
Podobne przepisy
Faszerowany
kabaczekPlacki z
cukinii i
fetyLasagne ze
szpinakiem i
mięsemPenne ze
szpinakiemRozgrzewająco –
chili con carne