Wykonanie

Składniki1 średni
kabaczek50 dag
mięsa (np.
szynki)2 woreczki
ryżu1
czerwona papryka1 średnia
cebula2-3 łyżki
olejusólvegetaoreganotymianek2 plastry
sera żółtego1 duży
jogurt grecki2 ząbki
czosnkuCzas przygotowania: 20 min plus 60 min pieczenieNo i stało się. Nadszedł sezon
cukiniowy.
Cukinie bardzo ładnie rosną i dają co roku obfite plony. Same w sobie są według mnie nieco mdłe, ale odpowiednie dodatki i
przyprawy potrafią z nich wydobyć całkiem niezłe walory smakowe.Na pierwszy strzał w tym roku idzie ładny
kabaczek, który nadaje się wprost idealnie do nafaszerowania. Faszerować
kabaczki można dosłownie wszystkim – zarówno
mięsem, jak i
grzybami, czy
kaszą gryczaną – co kto lubi. U mnie dziś takie bardzo szybkie nadzienie. Na początek jednak kroję
kabaczka wzdłuż na dwie części i łyżką wybieram nasiona, przygotowując jednocześnie dwie "łódeczki" do napełnienia. Następnie
solę obie części i odkładam na 2-3 godziny, żeby zmiękł.Gotuję
ryż, na grubym sicie
mielę mięso.
Cebulę i
paprykę kroję na kostkę, po czym
solę je odrobinę i przesmażam lekko na
oleju. Mieszam składniki farszu, doprawiam
vegetą, świeżym
tymiankiem i
oregano. Jeśli
zioła rosną w ogrodzie, uważajcie. Teraz jest
pora kwitnienia i na ziołach jest tyle pszczół, że z drżeniem
serca zrywałam je dzisiaj ;)
Kabaczek powinien puścić
wodę, którą teraz odlewam i wypełniam warzywo farszem. Na wierzch
daję jeszcze kilka paseczków
sera żółtego. Nie za dużo, żeby nie zdominował smakiem całej potrawy.Nastawiam piekarnik na 200 st. C.
Kabaczek układam w naczyniu żaroodpornym – dno warto posmarować
olejem, żeby
kabaczek się do niego nie przykleił.Moja rodzina lubi pikantne dodatki, więc robię szybki
sos czosnkowy – do
jogurtu greckiego przeciskam przez praskę
czosnek, dodaję
soli,
pieprz, pozostałego
tymianku i
oregano.Podana ilość składników powinna wystarczyć dla 3-4 osób.
Zioła podkreślają delikatny miąższ
kabaczka, natomiast farsz jest dość syty. Smacznego!



Podobne przepisy
Makaron z
kabaczkiem i
suszonymi pomidorami
Placki z
cukinii i
fetyKurczak w
sosie słodko-kwaśnym
Pilaw

Naleśniki z
mięsem