Wykonanie
Przepadam za
cukinią w każdej postaci, ale zapiekana jest moim faworytem. Staje się wtedy miękka, rozpada się w ustach i przede wszystkim wyraźnie czuć jej smak, który ginie kiedy
cukinia jest tylko dodatkiem do potrawy. Dziś nafaszerowałam ją tak, by miała w sobie nutę Grecji.
Ser feta,
oliwki i charakterystyczne dla tego
kraju przyprawy. Jestem na tak. ;-)

4
cukinie500 dag
mięsa mielonego4 ząbki
czosnku100g
ryżu2 duże
cebule100g
sera feta100g
żółtego sera20 czarnych
oliwekpieprz,
sól,
tymianek,
oregano,
rozmaryn1.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.2.
Cebule smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem na
oleju. Dodajemy
mięso, smażymy, następnie przyprawiamy
sola,
pieprzem oraz
ziołami według uznania (im więcej ich dodamy tym bardziej intensywny będzie smak potrawy). Dodajemy pokruszony
ser feta, smażymy do momentu aż
ser się rozpuści i
woda z niego odparuje. Do farszu dodajemy ugotowany
ryż i 50g startego
żółtego sera. Mieszamy.3.
Cukinie przekrawamy na pół. Z pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Każdą część
cukinii napełniamy farszem, posypujemy pozostałym
żółtym serem, na wierzch układamy przekrojone na pół
oliwki.4.
Cukinie zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.


