Wykonanie
Ten przepis otrzymałam wraz z ogromną
cukinią w prezencie od koleżanki z czasów studiów - Agnieszki (tylko pozazdrościć, że ma ogródeczek gdzie rosną takie "cudeńka"!).Makaronkokardki,
cukinia i
pomidory suszone - moja pierwsza myśl, to jak z tak małej ilości składników można stworzyć coś smacznego? Otóż można! Na dodatek jest to danie dosyć tanie, proste, bardzo smaczne i pożywne, dające uczucie sytości na dłuuugi czas. Polecam!Składniki (na 3 porządne porcje):1 średnia
cukinia,10 dag
pomidorów suszonych w zalewie olejowej,paczka
makaronu kokardki (400 g)1 mała
cebula,2-3 ząbki
czosnku.
sól,
pieprz.Gotujemy
makaron zgodnie z zaleceniami producenta zawartymi na opakowaniu.Odcedzamy
olej z
pomidorów suszonych i rozgrzewamy go na patelni (ja używam woka, ponieważ tylko w nim zmieści się wszystko wraz z
makaronem. Obieramy
cebulkę i
czosnek, szatkujemy i wrzucamy na rozgrzany
olej.
Cukinię porządnie myjemy i osuszamy. Jeśli
cukinia jest
młoda, to kroimy ją wraz ze skórką, dzięki
czemu uzyskamy ciekawy efekt kolorystyczny.
Cukinię przekrawamy na pół - wzdłuż. Wydrążamy środek z pestkami.i kroimy w talarki, tak jak na załączonym zdjęciu.
Pomidory kroimy na cieniutkie paski.Do zeszklonej
cebulki wrzucamy pokrojoną
cukinię i dusimy tak długo, aż stanie się półprzezroczysta, ale pilnujmy, by nie rozmiękła całkowicie - ma być delikatnie "chrupiąca". Posypujemy
solą i
pieprzem wedle własnego uznania.Do gotowej
cukinii wrzucamy pokrojone
pomidory, które dodadzą potrawie wyrazistości.
Suszone pomidory można kupić w słoiku (wówczas wystarczą na 2
razy), mogą być zwykłe, w ziołach, z
kaparami,
serem itp., czasami można je też dostać na wagę w marketach.Tak dusimy przez 2-3 minuty, po czym wrzucamy odcedzony
makaron, delikatnie mieszamy, 2 minutki podsmażamy i gotowe. Nakładamy na talerz lub miseczkę, przystrajamy
bazylią i smakujemy :)Biorę udział w akcji: