Wykonanie
Wegetarianizm zdobywa świat. Czasem się tylko o tym słyszy, a czasem spotykasz się z wegetarianami przy
stole. Dylemat pojawia się, gdy chcesz wegetarianina ugościć. Bo jak to? Obiad bez mięsa? Dokładnie! I jeszcze może to być przepyszny obiad, do którego sam jako mięsożerca będziesz chętnie wracać myślami. Zainspirowałam się przepisem i przygotowałam zapiekankę z
cukinii dla moich wegetariańskich gości. To był mój pierwszy raz - i na pewno nie ostatni :)
Składniki:2 średnie
cukinieduży
ziemniakduża
marchewka1/2
papryki czerwonej1
cebula1/2 pęczka
koperku1/2 pęczka
natki150 g
sera feta2 ząbki
czosnku2 opakowanie
mozzarelli2
jajka1 łyżka
mąkiolejsólpieprzSposób przygotowania:
Cukinię,
ziemniaka i
marchewkę obierz, umyj i zetrzyj - najlepiej w malakserze. Odciśnij - garść po garści - nadmiar
wody i dokładnie wymieszaj starte warzywa. Dodaj pokrojoną w paseczki
paprykę oraz posiekaną
cebulę,
natkę i
koperek.Rozgnieć
ser feta widelcem, dodaj
jajka,
mąkę i 2 łyżki
oleju. Utrzyj na w miarę gładką masę (nie przejmuj się drobnymi grudkami). Masę dodaj do warzyw, dodaj
sól i
pieprz i dokładnie wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wyrównaj powierzchnię.Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 40 minut. Po tym czasie posyp posiekanym
czosnkiem i ułóż plastry
mozzarelli. Piecz jeszcze 15 minut - do roztopienia i przyrumienienia
sera. Warto zostawić ją do przestygnięcia - do 15 minut - łatwiej ją wtedy pokroić.Podawaj z
greckim jogurtem z posiekaną
miętą.