ßßß
Składniki:2 średnie cukinieduży ziemniakduża marchewka1/2 papryki czerwonej1 cebula1/2 pęczka koperku1/2 pęczka natki150 g sera feta2 ząbki czosnku2 opakowanie mozzarelli2 jajka1 łyżka mąkiolejsólpieprzSposób przygotowania:Cukinię, ziemniaka i marchewkę obierz, umyj i zetrzyj - najlepiej w malakserze. Odciśnij - garść po garści - nadmiar wody i dokładnie wymieszaj starte warzywa. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekaną cebulę, natkę i koperek.Rozgnieć ser feta widelcem, dodaj jajka, mąkę i 2 łyżki oleju. Utrzyj na w miarę gładką masę (nie przejmuj się drobnymi grudkami). Masę dodaj do warzyw, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wyrównaj powierzchnię.Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 40 minut. Po tym czasie posyp posiekanym czosnkiem i ułóż plastry mozzarelli. Piecz jeszcze 15 minut - do roztopienia i przyrumienienia sera. Warto zostawić ją do przestygnięcia - do 15 minut - łatwiej ją wtedy pokroić.Podawaj z greckim jogurtem z posiekaną miętą.