ßßß Cookit - przepis na Wegetariańska zapiekanka z cukinią

Wegetariańska zapiekanka z cukinią

nazwa

Wykonanie

Wegetarianizm zdobywa świat. Czasem się tylko o tym słyszy, a czasem spotykasz się z wegetarianami przy stole. Dylemat pojawia się, gdy chcesz wegetarianina ugościć. Bo jak to? Obiad bez mięsa? Dokładnie! I jeszcze może to być przepyszny obiad, do którego sam jako mięsożerca będziesz chętnie wracać myślami. Zainspirowałam się przepisem i przygotowałam zapiekankę z cukinii dla moich wegetariańskich gości. To był mój pierwszy raz - i na pewno nie ostatni :)
Składniki:
2 średnie cukinie
duży ziemniak
duża marchewka
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki
150 g sera feta
2 ząbki czosnku
2 opakowanie mozzarelli
2 jajka
1 łyżka mąki
olej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię, ziemniaka i marchewkę obierz, umyj i zetrzyj - najlepiej w malakserze. Odciśnij - garść po garści - nadmiar wody i dokładnie wymieszaj starte warzywa. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekaną cebulę, natkę i koperek.
Rozgnieć ser feta widelcem, dodaj jajka, mąkę i 2 łyżki oleju. Utrzyj na w miarę gładką masę (nie przejmuj się drobnymi grudkami). Masę dodaj do warzyw, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wyrównaj powierzchnię.
Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 40 minut. Po tym czasie posyp posiekanym czosnkiem i ułóż plastry mozzarelli. Piecz jeszcze 15 minut - do roztopienia i przyrumienienia sera. Warto zostawić ją do przestygnięcia - do 15 minut - łatwiej ją wtedy pokroić.
Podawaj z greckim jogurtem z posiekaną miętą.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2013/08/wegetarianska-zapiekanka-z-cukinia.html