Przepyszne placuszki!Idealne na śniadanie!!Dla mnie najsmaczniejsze z jogurtem i rodzynkami. Mniam :)Jest to moja adaptacja przepisu z miesięcznika „Kuchnia” (11/2007).Składniki: (na około 25 sztuk)1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (lub razowej)1 szklanka płatków owsianych1 szklanka mleka 2%2-3 łyżeczki fruktozy/cukru brzozowego/syropu z agawy lub 3-4 krople Stevii1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)1 łyżka utartej skórki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,2 duże jabłka1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPolewajogurt naturalnyrodzynkiWykonanie:Oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.W oddzielnej misce zmiksować razem mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, mleko, żółtko, skórkę cytrynową (cynamon lub wanilię) oraz cukier brzozowy. Dodać obrane i utarte na grubej tarce jabłka oraz pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody.Smażyć małe placuszki na oliwie (lub margarynie). (Uwaga: najlepiej smażyć te placuszki na patelni teflonowej, na średnim ogniu; patelnię przykrywać w czasie smażenia pokrywką)Podawać z polewą z jogurtu wymieszanego z rodzynkami i ewentualnie dosłodzonego cukrem brzozowym/fruktozą/syropem z agawy lub ulubionym dżemem.Smacznego:)Do placuszków polecam prażone jabłkalub sos ze zmiksowanych truskawek (świeżych lub mrożonych), taki jak w tym przepisie