ßßß Cookit - przepis na PLACUSZKI Z JABŁKAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI

PLACUSZKI Z JABŁKAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI

nazwa

Wykonanie

Przepyszne placuszki!
Idealne na śniadanie!!
Dla mnie najsmaczniejsze z jogurtem i rodzynkami. Mniam :)
Jest to moja adaptacja przepisu z miesięcznika „Kuchnia” (11/2007).
Składniki: (na około 25 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (lub razowej)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mleka 2%
2-3 łyżeczki fruktozy/cukru brzozowego/syropu z agawy lub 3-4 krople Stevii
1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
1 łyżka utartej skórki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
2 duże jabłka
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
jogurt naturalny
rodzynki
Wykonanie:
Oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
W oddzielnej misce zmiksować razem mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, mleko, żółtko, skórkę cytrynową (cynamon lub wanilię) oraz cukier brzozowy. Dodać obrane i utarte na grubej tarce jabłka oraz pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody.
Smażyć małe placuszki na oliwie (lub margarynie). (Uwaga: najlepiej smażyć te placuszki na patelni teflonowej, na średnim ogniu; patelnię przykrywać w czasie smażenia pokrywką)
Podawać z polewą z jogurtu wymieszanego z rodzynkami i ewentualnie dosłodzonego cukrem brzozowym/fruktozą/syropem z agawy lub ulubionym dżemem.
Smacznego:)
Do placuszków polecam prażone jabłka
lub sos ze zmiksowanych truskawek (świeżych lub mrożonych), taki jak w tym przepisie
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/10/09/placuszki-z-jablkami-i-platkami-owsianymi