ßßß
 
            
         Słodka Sobota zaczyna się od śniadania :)Dzisiaj na stole królowały placuszki owsiane z drobnymi, makowymi „piegami”.Można je podawać na przykład ze świeżymi owocami, syropem z agawy, błyskawicznymi śliwkami, powidłami śliwkowymi, czekośliwką, z sosem pomarańczowym, imbirowymi owocami lub tak jak ja z pieczonymi jabłkami .Składniki: (około 40 małych placuszków)1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)3 jaja (osobno żółtka i białka)1 mały jogurt naturalny (około 150 g)3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie luksusowa)1 łyżeczka proszku do pieczeniaokoło 1 szklanki mleka 2%1 łyżka makusóldelikatna oliwa/margaryna do smażenia
Słodka Sobota zaczyna się od śniadania :)Dzisiaj na stole królowały placuszki owsiane z drobnymi, makowymi „piegami”.Można je podawać na przykład ze świeżymi owocami, syropem z agawy, błyskawicznymi śliwkami, powidłami śliwkowymi, czekośliwką, z sosem pomarańczowym, imbirowymi owocami lub tak jak ja z pieczonymi jabłkami .Składniki: (około 40 małych placuszków)1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)3 jaja (osobno żółtka i białka)1 mały jogurt naturalny (około 150 g)3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie luksusowa)1 łyżeczka proszku do pieczeniaokoło 1 szklanki mleka 2%1 łyżka makusóldelikatna oliwa/margaryna do smażenia Wykonanie:Odmierzyć pół szklanki płatków i zalać je do pełnej szklanki gorącym mlekiem. Odstawić do napęcznienia i wystygnięcia (około 15 minut).Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem dużej szczypty soli. Odstawić.W misce ubić żółtka z jogurtem. Dodać ostudzone płatki (wraz z całym mlekiem, w którym się moczyły), mąkę, proszek do pieczenia, mak i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodać 1/4 szklanki mleka.Do ciasta dodać ubitą na sztywno pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i byś lekko „puszyste”. Odstawić na 10 minut.Placuszki smażyć na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, na odrobinie delikatnej oliwy (lub margaryny). Placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu (u mnie 5-6 w 9-cio stopniowej skali) oraz pod przykryciem.Podawać ze świeżymi/pieczonymi owocami, domowymi powidłami lub polane syropem z agawy (jak np. tutaj).Smacznego :)
Wykonanie:Odmierzyć pół szklanki płatków i zalać je do pełnej szklanki gorącym mlekiem. Odstawić do napęcznienia i wystygnięcia (około 15 minut).Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem dużej szczypty soli. Odstawić.W misce ubić żółtka z jogurtem. Dodać ostudzone płatki (wraz z całym mlekiem, w którym się moczyły), mąkę, proszek do pieczenia, mak i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodać 1/4 szklanki mleka.Do ciasta dodać ubitą na sztywno pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i byś lekko „puszyste”. Odstawić na 10 minut.Placuszki smażyć na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, na odrobinie delikatnej oliwy (lub margaryny). Placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu (u mnie 5-6 w 9-cio stopniowej skali) oraz pod przykryciem.Podawać ze świeżymi/pieczonymi owocami, domowymi powidłami lub polane syropem z agawy (jak np. tutaj).Smacznego :)