Wykonanie
Słodka Sobota zaczyna się od śniadania :)Dzisiaj na
stole królowały placuszki owsiane z drobnymi, makowymi „piegami”.Można je podawać na przykład ze świeżymi
owocami,
syropem z agawy, błyskawicznymi
śliwkami, powidłami śliwkowymi, czekośliwką, z sosem
pomarańczowym, imbirowymi
owocami lub tak jak ja z pieczonymi
jabłkami .Składniki: (około 40 małych placuszków)1/2 szklanki
płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)3
jaja (osobno
żółtka i
białka)1 mały
jogurt naturalny (około 150 g)3/4 szklanki
mąki pszennej (u mnie luksusowa)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaokoło 1 szklanki
mleka 2%1 łyżka
makusóldelikatna oliwa/margaryna do smażenia
Wykonanie:Odmierzyć pół szklanki
płatków i zalać je do pełnej szklanki gorącym
mlekiem. Odstawić do napęcznienia i wystygnięcia (około 15 minut).Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem dużej szczypty
soli. Odstawić.W misce ubić
żółtka z
jogurtem. Dodać ostudzone
płatki (wraz z całym
mlekiem, w którym się moczyły),
mąkę,
proszek do pieczenia,
mak i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodać 1/4 szklanki
mleka.Do ciasta dodać ubitą na sztywno pianę z
białek i bardzo delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany i byś lekko „puszyste”. Odstawić na 10 minut.Placuszki smażyć na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, na odrobinie delikatnej
oliwy (lub
margaryny). Placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu (u mnie 5-6 w 9-cio stopniowej skali) oraz pod przykryciem.Podawać ze świeżymi/pieczonymi
owocami, domowymi powidłami lub polane
syropem z agawy (jak np. tutaj).Smacznego :)