Wykonanie
Pin It
Gofry domowe to idealny pomysł na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Możemy je podawać na niezliczone sposoby, posypane tylko
cukrem pudrem lub z dodatkiem
bitej śmietany,
owoców,
dżemów, nutelli, czego Wam tylko przyjdzie do głowy. W każdym wydaniu są pyszne.Na blogu znajdziecie również gofry upieczone z
mąki ryżowej .
GofryCzas przygotowania: 30 minutProporcje na 7 sztukSkładniki na ciasto2 szklanki
mąki pszennej 4502 szklanki
mleka 2%szczypta
soli1/3 szklanki
oleju2
żółtka2
białka2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:Wszystkie składniki ciasta, oprócz
białek umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się gluten.Rozgrzewamy gofrownicę.
Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce i delikatnie, przy pomocy łyżki, łączymy z
ciastem na gofry.Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą rumiane.Gofry wyjmujemy i studzimy, albo na kratce, albo w pozycji pionowej.Gdy lekko przestygną posypujemy je
cukrem pudrem.