ßßß
 
            
         Gofry domowe to idealny pomysł na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Możemy je podawać na niezliczone sposoby, posypane tylko cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany, owoców, dżemów, nutelli, czego Wam tylko przyjdzie do głowy. W każdym wydaniu są pyszne.Na blogu znajdziecie również gofry upieczone z mąki ryżowej .
Gofry domowe to idealny pomysł na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Możemy je podawać na niezliczone sposoby, posypane tylko cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany, owoców, dżemów, nutelli, czego Wam tylko przyjdzie do głowy. W każdym wydaniu są pyszne.Na blogu znajdziecie również gofry upieczone z mąki ryżowej .


 GofryCzas przygotowania: 30 minutProporcje na 7 sztukSkładniki na ciasto2 szklanki mąki pszennej 4502 szklanki mleka 2%szczypta soli1/3 szklanki oleju2 żółtka2 białka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:cukier puder do posypania
GofryCzas przygotowania: 30 minutProporcje na 7 sztukSkładniki na ciasto2 szklanki mąki pszennej 4502 szklanki mleka 2%szczypta soli1/3 szklanki oleju2 żółtka2 białka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:cukier puder do posypania


 Wykonanie:Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się gluten.Rozgrzewamy gofrownicę.Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce i delikatnie, przy pomocy łyżki, łączymy z ciastem na gofry.Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą rumiane.Gofry wyjmujemy i studzimy, albo na kratce, albo w pozycji pionowej.Gdy lekko przestygną posypujemy je cukrem pudrem.
Wykonanie:Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się gluten.Rozgrzewamy gofrownicę.Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce i delikatnie, przy pomocy łyżki, łączymy z ciastem na gofry.Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą rumiane.Gofry wyjmujemy i studzimy, albo na kratce, albo w pozycji pionowej.Gdy lekko przestygną posypujemy je cukrem pudrem.
