Wykonanie
Gofry kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami. Można do nich dodać wszystko, co się lubi:
bitą śmietanę,
dżem, sezonowe
owoce,
miód,
cukier puder lub po prostu wcinać je
solo. Ciasto jest przepyszne, delikatne i chrupiące. Wczoraj mieliśmy z mężem smakowitą niedzielę w towarzystwie tych słodkości :)
Składniki (wychodzi ok. 5 -6 gofrów):1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szczypty
soli2 łyżeczki
cukru pudru lub kryształu1 łyżka
cukru wanilinowego2
jaja1/2 szklanki
oleju roślinnego1 i 1/3 szklanki
mleka 2%1. Oddzielamy
żółtka od
białek. Do
białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy na sztywną pianę.2. Do osobnej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia,
sól,
cukier waniliowy,
cukier puder (kryształ). Całość mieszamy. Dodajemy
żółtka,
olej i
mleko. Miksujemy na gładką masę.3. Do ciasta dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białek, delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników.4. Rozgrzewamy gofrownicę (u mnie był toster z wymiennymi blaszkami). Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 3-4 minuty. Podajemy z tym co najbardziej lubimy :)