ßßß Cookit - przepis na Chrupiące i delikatne gofry

Chrupiące i delikatne gofry

nazwa

Wykonanie

Gofry kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami. Można do nich dodać wszystko, co się lubi: bitą śmietanę, dżem, sezonowe owoce, miód, cukier puder lub po prostu wcinać je solo. Ciasto jest przepyszne, delikatne i chrupiące. Wczoraj mieliśmy z mężem smakowitą niedzielę w towarzystwie tych słodkości :)
Składniki (wychodzi ok. 5 -6 gofrów):
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jaja
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 i 1/3 szklanki mleka 2%
1. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
2. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, cukier puder (kryształ). Całość mieszamy. Dodajemy żółtka, olej i mleko. Miksujemy na gładką masę.
3. Do ciasta dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników.
4. Rozgrzewamy gofrownicę (u mnie był toster z wymiennymi blaszkami). Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 3-4 minuty. Podajemy z tym co najbardziej lubimy :)
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/09/chrupiace-i-delikatne-gofry.html