Wykonanie
Spód:1 kostka
masła,2 szklanki
mąki pszennej,1/2 szklanki
kaszy mannej,4
żółtka,szczypta
soli,1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPiana:4
białka,1 szklanka
cukru pudru,1 opakowanie budyniu
waniliowego,1/2 szklanki
olejuJabłka:ja użyłam musu z
jabłek słoik 1l ale można obrać i uprażyć ok. 7
jabłek.W obu prxypadksvh dodać 3 łyżki
cukru kryształu i 2
kisiele cytrynowe.Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.Forma ok. 26 cm,spód wyłożony pergaminem boki wysmarowane
masłem.Po 30 minutach
ciastem wyłożyć spód blachy i piec 20 minut w 190 stopniach.Pianę z
białek ubijamy na sztywno,następnie dodajemy po łyżce
cukru pudru ciągle miksując.Czas dodać proszek budyniowy i porządnie mieszamy przez 2 minuty.Ciurkiem wlać
olej nadal miksując do uzyskania jednolitej masy.Studzimy spód,wykładamy
jabłka a na wierzch masę z
białek.
Białka warto posypać
kokosem.Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.