Wykonanie
Fantazja mnie trochę poniosła i tak oto powstało to kolorowe ciasto ze
śliwkami. Dwa kolory z
budyniem (chociaż do różowego dodałam trochę barwnika, by uzyskać nasycony odcień), a jeden z dodatkiem
kakao. Do tego
renklody i zielony
lukier.Składniki na tortownicę o średnicy 21-23 cm:1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki przesianego
cukru pudru120 g miękkiego
masła4
jajka (
żółtka i
białka oddzielnie)szczypta
soli6 łyżek
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia20 g proszku budyniowego
śmietankowego lub
waniliowego20 g proszku budyniowego
malinowego + barwnik (opcjonalnie)10 g
kakao8-10
śliwek (u mnie
renklody), umytych, bez pestek, przekrojonych na pół
lukier (u mnie gotowy, koloru zielonego)Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem. Stale miksując na niskich obrotach, dodawać
żółtka, jedno po drugim oraz
olej. Następnie stopniowo dosypywać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli i bardzo delikatnie połączyć z
ciastem za pomocą
łopatki.Podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać
budyń śmietankowy i bardzo delikatnie wymieszać, do drugiej malinowy, a do trzeciej
kakao.Wyłożyć wszystkie masy do formy w dowolnej kolejności. Można przemieszać krótko końcówką łyżki, by uzyskać efekt marmurkowy. Na wierzchu poukładać połówki
śliwek skórką do dołu.Piec ok. 40 minut do "suchego patyczka". Pozostawić do wystygnięcia, a następnie polukrować.Życzę smacznego!