ßßß
 
            
         Przetestowałam nowy przepis na kolejne muffiny (znów inne). Musiałam coś upiec na wieczór, bo mieli przyjść znajomi, a miałam bardzo mało czasu i 3 jabłka w koszyku. Znalazłam przepis na stronie brunetkawkuchni.com. Troszkę go zmodyfikowałam, ale chyba z korzyścią, bo babeczki wyszły pyszne.Składniki na 12-15 muffinów (w zależności od wielkości foremek):2 jajka1/2 szklanki jogurtu naturalnego1/4 szklanki oleju1/2 szklanki cukru1szklanka mąki pszennej i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej lub 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody1/2 łyżeczki mielonego cynamonuokoło 2 – 3 duże jabłkaSkładniki na kruszonkę:30g bardzo miękkiego (lub roztopionego) masła1/4 szklanki płatków owsianych górskich1/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki brązowego cukruNa początku szykujemy kruszonkę: wszystkie składniki trzeba umieścić w misce i wymieszać łyżką lub widelcem do powstania grudek. Odłożyć na bok na czas przygotowywania ciasta.Przygotowujemy jabłka – umyte, obrane owoce kroimy w niedużą kostkę i aby nie ściemniały, skrapiamy sokiem z cytryny.Muffinki robimy tradycyjnie, czyli w jednym naczyniu mieszamy składniki suche: przesiane obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon; w drugim naczyniu łączymy składniki mokre: roztrzepane jajka, jogurt, olej. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy krótko, dodajemy jabłka. Mieszamy ponownie do połączenia składników i nakładamy ciasto do przygotowanych foremek. Na wierzch każdą muffinkę posypujemy kruszonką, delikatnie dociskając ją łyżką do ciasta.Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-25 minut.smacznego
Przetestowałam nowy przepis na kolejne muffiny (znów inne). Musiałam coś upiec na wieczór, bo mieli przyjść znajomi, a miałam bardzo mało czasu i 3 jabłka w koszyku. Znalazłam przepis na stronie brunetkawkuchni.com. Troszkę go zmodyfikowałam, ale chyba z korzyścią, bo babeczki wyszły pyszne.Składniki na 12-15 muffinów (w zależności od wielkości foremek):2 jajka1/2 szklanki jogurtu naturalnego1/4 szklanki oleju1/2 szklanki cukru1szklanka mąki pszennej i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej lub 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody1/2 łyżeczki mielonego cynamonuokoło 2 – 3 duże jabłkaSkładniki na kruszonkę:30g bardzo miękkiego (lub roztopionego) masła1/4 szklanki płatków owsianych górskich1/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki brązowego cukruNa początku szykujemy kruszonkę: wszystkie składniki trzeba umieścić w misce i wymieszać łyżką lub widelcem do powstania grudek. Odłożyć na bok na czas przygotowywania ciasta.Przygotowujemy jabłka – umyte, obrane owoce kroimy w niedużą kostkę i aby nie ściemniały, skrapiamy sokiem z cytryny.Muffinki robimy tradycyjnie, czyli w jednym naczyniu mieszamy składniki suche: przesiane obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon; w drugim naczyniu łączymy składniki mokre: roztrzepane jajka, jogurt, olej. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy krótko, dodajemy jabłka. Mieszamy ponownie do połączenia składników i nakładamy ciasto do przygotowanych foremek. Na wierzch każdą muffinkę posypujemy kruszonką, delikatnie dociskając ją łyżką do ciasta.Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-25 minut.smacznego