Wykonanie
Przetestowałam nowy przepis na kolejne muffiny (znów inne). Musiałam coś upiec na wieczór, bo
mieli przyjść znajomi, a miałam bardzo mało czasu i 3
jabłka w koszyku. Znalazłam przepis na stronie brunetkawkuchni.com. Troszkę go zmodyfikowałam, ale chyba z korzyścią, bo babeczki wyszły pyszne.Składniki na 12-15 muffinów (w zależności od wielkości foremek):2
jajka1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1/4 szklanki
oleju1/2 szklanki
cukru1szklanka
mąki pszennej i 1/4 szklanki
mąki pełnoziarnistej lub 1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuokoło 2 – 3 duże
jabłkaSkładniki na kruszonkę:30g bardzo miękkiego (lub roztopionego)
masła1/4 szklanki
płatków owsianych górskich1/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
brązowego cukruNa początku szykujemy kruszonkę: wszystkie składniki trzeba umieścić w misce i wymieszać łyżką lub widelcem do powstania grudek. Odłożyć na bok na czas przygotowywania ciasta.Przygotowujemy
jabłka – umyte, obrane
owoce kroimy w niedużą kostkę i aby nie ściemniały, skrapiamy
sokiem z cytryny.Muffinki robimy tradycyjnie, czyli w jednym naczyniu mieszamy składniki suche: przesiane obie
mąki,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon; w drugim naczyniu łączymy składniki mokre: roztrzepane
jajka,
jogurt,
olej. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy krótko, dodajemy
jabłka. Mieszamy ponownie do połączenia składników i nakładamy ciasto do przygotowanych foremek. Na wierzch każdą muffinkę posypujemy kruszonką, delikatnie dociskając ją łyżką do ciasta.Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-25 minut.smacznego