ßßß
 
            
         Co prawda dopiero połowa lata, ale u nas ostatnio zapachniało jesienią. Pogoda się popsuła i coraz częściej sięgam po kubek aromatycznej herbaty na poprawę nastroju. Liczę na to, że piękna pogoda jeszcze wróci, a tymczasem z przyjemnością wykorzystuję niekorzystną aurę na zabawy w kuchni :)Muffiny jabłkowe to jedne z moich ulubionych i bardzo często wracam do sprawdzonego połączenia jabłko-cynamon-owsianka. Od czasu do czasu zmieniam tylko proporcje w cieście lub wypróbowuję nowy przepis. Te, które chcę Wam dziś zaproponować upiekłam ostatnio z okazji wizyty u znajomych. Ten jeden raz miałam ochotę na coś prostego i pysznego, dla odmiany od ostatnich wymyślnych wypieków.Muffiny wyszły mięciutkie, z delikatną nutą cynamonu i dużą ilością jabłek. Kruszonka wyszła chrupiąca i nieprzesłodzona, czyli dokładnie taka, jaką lubię najbardziej. Myślę, że wszystkim smakowało ;)Polecam :)Składniki na 12 – 14 muffinek (w zależności od ilości jabłek w każdej):2 średniej wielkości jajka1/2 szklanki maślanki (możecie zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem)1/4 szklanki oleju1/2 szklanki brązowego cukru (jeśli użyjecie kwaśnych jabłek, warto dać 3/4)1 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody1/2 łyżeczki mielonego cynamonuokoło 2 – 3 duże jabłkaNa kruszonkę:30g bardzo miękkiego (lub roztopionego) masła1/4 szklanki płatków owsianych górskich1/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki brązowego cukru (dajcie 1/4 szklanki więcej, jeśli wolicie słodszą kruszonkę)Wykonanie:Przygotuj kruszonkę.Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj łyżką lub widelcem do powstania grudek. Odłóż na bok na czas przygotowywania ciasta.Jabłka umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Możesz je skropić odrobina soku z cytryny, by nie ściemniały.Suche składniki przesiej i odłóż.Jajka roztrzep, dodaj maślankę, olej oraz brązowy cukier i wymieszaj dokładnie. Wsyp suche składniki i wymieszaj niezbyt dokładnie.Dodaj pokrojone jabłka i przemieszaj krótko.Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, nakładając maksymalnie do 2/3 wysokości zagłębienia. Na wierzch każdej muffinki wyłóż porcję kruszonki.Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut lub do tzw suchego patyczka. Wystudź na kratce.Smacznego :)
Co prawda dopiero połowa lata, ale u nas ostatnio zapachniało jesienią. Pogoda się popsuła i coraz częściej sięgam po kubek aromatycznej herbaty na poprawę nastroju. Liczę na to, że piękna pogoda jeszcze wróci, a tymczasem z przyjemnością wykorzystuję niekorzystną aurę na zabawy w kuchni :)Muffiny jabłkowe to jedne z moich ulubionych i bardzo często wracam do sprawdzonego połączenia jabłko-cynamon-owsianka. Od czasu do czasu zmieniam tylko proporcje w cieście lub wypróbowuję nowy przepis. Te, które chcę Wam dziś zaproponować upiekłam ostatnio z okazji wizyty u znajomych. Ten jeden raz miałam ochotę na coś prostego i pysznego, dla odmiany od ostatnich wymyślnych wypieków.Muffiny wyszły mięciutkie, z delikatną nutą cynamonu i dużą ilością jabłek. Kruszonka wyszła chrupiąca i nieprzesłodzona, czyli dokładnie taka, jaką lubię najbardziej. Myślę, że wszystkim smakowało ;)Polecam :)Składniki na 12 – 14 muffinek (w zależności od ilości jabłek w każdej):2 średniej wielkości jajka1/2 szklanki maślanki (możecie zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem)1/4 szklanki oleju1/2 szklanki brązowego cukru (jeśli użyjecie kwaśnych jabłek, warto dać 3/4)1 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody1/2 łyżeczki mielonego cynamonuokoło 2 – 3 duże jabłkaNa kruszonkę:30g bardzo miękkiego (lub roztopionego) masła1/4 szklanki płatków owsianych górskich1/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki brązowego cukru (dajcie 1/4 szklanki więcej, jeśli wolicie słodszą kruszonkę)Wykonanie:Przygotuj kruszonkę.Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj łyżką lub widelcem do powstania grudek. Odłóż na bok na czas przygotowywania ciasta.Jabłka umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Możesz je skropić odrobina soku z cytryny, by nie ściemniały.Suche składniki przesiej i odłóż.Jajka roztrzep, dodaj maślankę, olej oraz brązowy cukier i wymieszaj dokładnie. Wsyp suche składniki i wymieszaj niezbyt dokładnie.Dodaj pokrojone jabłka i przemieszaj krótko.Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, nakładając maksymalnie do 2/3 wysokości zagłębienia. Na wierzch każdej muffinki wyłóż porcję kruszonki.Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut lub do tzw suchego patyczka. Wystudź na kratce.Smacznego :)