ßßß
 
            
         Składniki:1 litr maślanki /może być kefir lub zwykłe mleko/3 jajkaok. 4 szklanek mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru + trochę do posypania1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/4 szklanki oleju + odrobina do posmarowania patelni1,5 kg jabłekJabłka obrać, posiekać na cienkie plastry.Wszystkie składniki na ciasto połączyć i dokładnie zmiksować - powinno uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dodać jabłka, całość wymieszać. Na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju wykładać porcje ciasta z jabłkami, smażyć na rumiano z obu stron, podawać gorące, posypane cukrem pudrem.
Składniki:1 litr maślanki /może być kefir lub zwykłe mleko/3 jajkaok. 4 szklanek mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru + trochę do posypania1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/4 szklanki oleju + odrobina do posmarowania patelni1,5 kg jabłekJabłka obrać, posiekać na cienkie plastry.Wszystkie składniki na ciasto połączyć i dokładnie zmiksować - powinno uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dodać jabłka, całość wymieszać. Na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju wykładać porcje ciasta z jabłkami, smażyć na rumiano z obu stron, podawać gorące, posypane cukrem pudrem.