Wykonanie
W kolejnym odcinku serialu „Podróże z widelcem” zapraszam do… Teksasu w USA. To właśnie tam, a nie w Meksyku, narodziło się danie o nazwie „Fajitas”. Jako pierwsi stworzyli je pod koniec lat 60’tych pracujący w Teksasie meksykańscy kowboje :)Tutaj można przeczytać jak powstały pierwsze „Fajitas”.Uwaga:)Nazwa dania pochodzi od hiszpańskiego słowa „faja”, które znaczy „pasek”. „Fajita” jest zdrobnieniem tego słowa, a więc znaczy „paseczek”. I tak danie to składa się z paseczków
mięsa (oryginalnie
wołowiny, obecnie także z
kurczaka, a nawet
krewetek) podawanych z salsą
pomidorową, guacamole (pastą z
awokado),
serem, gęstą
śmietaną oraz tradycyjnym plackiem z
mąki kukurydzianej, a mianowicie tortillą.Ja na potrzeby diety, stworzyłam wersję „skróconą”. Podaję więc
mięso, a obok dozwolone dodatki;)Przy tym daniu bardzo ważna jest „logistyka”.Oto harmonogram prac: ;)1. Kroimy i marynujemy
mięso; wstawiamy je do lodówki na 1 godzinę;2. Kroimy
cebulę w piórka – do
mięsa;3. Szykujemy salsę z
pomidorów i odstawiamy do lodówki, aby smaki się „przegryzły”;4. Trzemy na drobnej tarce ostry
żółty ser, przykrywamy folią aby nie wysechł i wstawiamy do lodówki;5. Robimy pastę z
awokado; NIE WYRZUCAMY PESTKI! w gotowe guacamole lekko „wciskamy” pestkę z
awokado, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki; pestka ma zapobiec zbyt szybkiemu ciemnieniu pasty;6. Smażymy fajitas;7. Podajemy na stół gorące fajitas oraz wszystkie wcześniej przygotowane dodatki;8. Oblizujemy paluszki i gładzimy brzuszki po dobrym jedzeniu ;)FAJITAS Z
KURCZAKASkładniki:1 cała
pierś z kurczaka1
cebula pocięta w piórka1
papryka pocięta w paseczki (ja tym razem ją pominęłam)2-4 ząbki
czosnku1/4 łyżeczki
kminek1/2 łyżeczki
słodka paprykapieprz cayenne – ilość wedle gustu
oliwa z oliweksól i
pieprzWykonanie:
Pierś kurczaka pociąć w cieniutkie paseczki.W kubeczku wymieszać 4 łyżki
oliwy z oliwek z przeciśniętym
czosnkiem,
kminkiem,
słodką papryką,
pieprzem cayenne,
solą oraz
czarnym pieprzem.
Mięso zalać przyprawioną
oliwą, dobrze wymieszać i pozostawić na godzinę w lodówce.Na patelnię wlać 2 łyżki
oliwy i na dużym ogniu usmażyć piórka
cebuli aż nabiorą złotego koloru. W czasie smażenia posolić i popieprzyć. Zdjąć na talerz i odstawić. To samo robimy z
papryką pociętą na cieniutkie paseczki.Na patelnię wrzucać partiami
mięso z kurczaka i smażyć na silnym ogniu aż zmieni kolor i się przyrumieni. (Uwaga: Nie można smażyć na raz zbyt dużej ilości, ponieważ
mięso puści sos i będzie bardziej „duszone” niż „smażone”)Na koniec wrzucić na patelnię całe usmażone
mięso i wymieszać z wcześniej usmażoną
cebulą i
papryką.SALSA ZE ŚWIEŻYCH
POMIDORÓW1-2 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę dojrzałe
pomidory1/2
czerwonej cebuli drobno posiekanej1/3
żółtej papryki pokrojonej w kosteczkękawałek
papryczki chilli – bardzo drobno posiekanej (lub 1/2 łyżeczki
Tabasco)1 przeciśnięty ząbek
czosnku1 łyżka posiekanej
kolendry (lub
natki pietruszki)1 łyżka
soku z limonki (lub z
cytryny)
sól i
czarny pieprzWykonanie:Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Wstawić do lodówki aby smaki się „przegryzły”.GUACAMOLESkładniki:1 dojrzałe
awokado1-2 łyżki
soku z limonki (lub z
cytryny)
sól i
biały pieprz do smakuWykonanie:
Awokado przekroić na połowę, obrać, a PESTKĘ ZACHOWAĆ .Miąższ z
owocu zmiksować w blenderze z dodatkiem
soku z limonki,
soli i
pieprzu. (Uwaga: ilość
soku z limonki,
soli i
pieprzu należy dopasować do własnego smaku)Gotowe guacamole przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane. W środek lekko „wcisnąć” pozostawioną pestkę (usuwamy ją przed podaniem na stół), przykryć folią i wstawić do lodówki.Smacznego:)