ßßß
W kolejnym odcinku serialu „Podróże z widelcem” zapraszam do… Teksasu w USA. To właśnie tam, a nie w Meksyku, narodziło się danie o nazwie „Fajitas”. Jako pierwsi stworzyli je pod koniec lat 60’tych pracujący w Teksasie meksykańscy kowboje :)Tutaj można przeczytać jak powstały pierwsze „Fajitas”.Uwaga:)Nazwa dania pochodzi od hiszpańskiego słowa „faja”, które znaczy „pasek”. „Fajita” jest zdrobnieniem tego słowa, a więc znaczy „paseczek”. I tak danie to składa się z paseczków mięsa (oryginalnie wołowiny, obecnie także z kurczaka, a nawet krewetek) podawanych z salsą pomidorową, guacamole (pastą z awokado), serem, gęstą śmietaną oraz tradycyjnym plackiem z mąki kukurydzianej, a mianowicie tortillą.Ja na potrzeby diety, stworzyłam wersję „skróconą”. Podaję więc mięso, a obok dozwolone dodatki;)Przy tym daniu bardzo ważna jest „logistyka”.Oto harmonogram prac: ;)1. Kroimy i marynujemy mięso; wstawiamy je do lodówki na 1 godzinę;2. Kroimy cebulę w piórka – do mięsa;3. Szykujemy salsę z pomidorów i odstawiamy do lodówki, aby smaki się „przegryzły”;4. Trzemy na drobnej tarce ostry żółty ser, przykrywamy folią aby nie wysechł i wstawiamy do lodówki;5. Robimy pastę z awokado; NIE WYRZUCAMY PESTKI! w gotowe guacamole lekko „wciskamy” pestkę z awokado, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki; pestka ma zapobiec zbyt szybkiemu ciemnieniu pasty;6. Smażymy fajitas;7. Podajemy na stół gorące fajitas oraz wszystkie wcześniej przygotowane dodatki;8. Oblizujemy paluszki i gładzimy brzuszki po dobrym jedzeniu ;)FAJITAS Z KURCZAKASkładniki:1 cała pierś z kurczaka1 cebula pocięta w piórka1 papryka pocięta w paseczki (ja tym razem ją pominęłam)2-4 ząbki czosnku1/4 łyżeczki kminek1/2 łyżeczki słodka paprykapieprz cayenne – ilość wedle gustuoliwa z oliweksól i pieprzWykonanie:Pierś kurczaka pociąć w cieniutkie paseczki.W kubeczku wymieszać 4 łyżki oliwy z oliwek z przeciśniętym czosnkiem, kminkiem, słodką papryką, pieprzem cayenne, solą oraz czarnym pieprzem.Mięso zalać przyprawioną oliwą, dobrze wymieszać i pozostawić na godzinę w lodówce.Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy i na dużym ogniu usmażyć piórka cebuli aż nabiorą złotego koloru. W czasie smażenia posolić i popieprzyć. Zdjąć na talerz i odstawić. To samo robimy z papryką pociętą na cieniutkie paseczki.Na patelnię wrzucać partiami mięso z kurczaka i smażyć na silnym ogniu aż zmieni kolor i się przyrumieni. (Uwaga: Nie można smażyć na raz zbyt dużej ilości, ponieważ mięso puści sos i będzie bardziej „duszone” niż „smażone”)Na koniec wrzucić na patelnię całe usmażone mięso i wymieszać z wcześniej usmażoną cebulą i papryką.SALSA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW1-2 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej1/3 żółtej papryki pokrojonej w kosteczkękawałek papryczki chilli – bardzo drobno posiekanej (lub 1/2 łyżeczki Tabasco)1 przeciśnięty ząbek czosnku1 łyżka posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)1 łyżka soku z limonki (lub z cytryny)sól i czarny pieprzWykonanie:Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki aby smaki się „przegryzły”.GUACAMOLESkładniki:1 dojrzałe awokado1-2 łyżki soku z limonki (lub z cytryny)sól i biały pieprz do smakuWykonanie:Awokado przekroić na połowę, obrać, a PESTKĘ ZACHOWAĆ .Miąższ z owocu zmiksować w blenderze z dodatkiem soku z limonki, soli i pieprzu. (Uwaga: ilość soku z limonki, soli i pieprzu należy dopasować do własnego smaku)Gotowe guacamole przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane. W środek lekko „wcisnąć” pozostawioną pestkę (usuwamy ją przed podaniem na stół), przykryć folią i wstawić do lodówki.Smacznego:)