ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z baraniny.

Szaszłyki z baraniny.

nazwa

Wykonanie

Szaszłyki na grillu goszczą często... zazwyczaj jednak z piersi kurczaka. Dziś trochę inne, z baraniny. Bardzo dobre, aromatyczne. Ważne jednak żeby dobrze je grillować, nie za długo aby mięso nie było za twarde.
Składniki : ( 8 -10 sztuk )
* długie wykałaczki do szaszłyków,
* 400 g mięsa z owcy,
* 1 czerwona papryka,
* 1 żółta papryka,
* 2 czerwone cebule,
* 1 łyżka posiekanej kolendry,
* 2-3 ząbki czosnku,
* 1 łyżka papryki słodkiej,
* 1 łyżka ziaren kolendry,
* 1/2 łyżeczki ziaren kminku,
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Moździerzem utrzyj ziarna kolendry, ziarna kminku, paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę ze szczyptą soli i pieprzu. Następnie dodaj oliwę i bardzo drobno posiekaną kolendrę, wymieszaj na dość gęstą marynatę.
Mięso umyj, osusz i pokrój na kwadraty wielkości 2-3 cm, zamarynuj i odstaw na minimum godzinkę do lodówki ( polecam zostawić mięso w marynacie na noc ).
Papryki umyj, oczyść z ziaren i pokrój na dość duże kawałki, podobnie zrób z cebulą.
Na długie wykałaczki nadziewaj na przemian mięso, paprykę i cebulę.
Grilluj około 5-10 minut ( w zależności jak bardzo wypieczone mięso lubisz), często przewracając.
... i po upieczeniu :)
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/04/szaszyki-z-baraniny.html