Wykonanie
Szaszłyki na grillu goszczą często... zazwyczaj jednak
z piersi kurczaka. Dziś trochę inne, z
baraniny. Bardzo dobre, aromatyczne. Ważne jednak żeby dobrze je grillować, nie za długo aby
mięso nie było za twarde.Składniki : ( 8 -10 sztuk )* długie wykałaczki do szaszłyków,* 400 g
mięsa z owcy,* 1
czerwona papryka,* 1
żółta papryka,* 2
czerwone cebule,* 1 łyżka posiekanej
kolendry,* 2-3 ząbki
czosnku,* 1 łyżka
papryki słodkiej,* 1 łyżka ziaren
kolendry,* 1/2 łyżeczki ziaren
kminku,* 4 łyżki
oliwy z oliwek,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :Moździerzem utrzyj ziarna
kolendry, ziarna
kminku,
paprykę,
czosnek przeciśnięty przez praskę ze szczyptą
soli i
pieprzu. Następnie dodaj
oliwę i bardzo drobno posiekaną
kolendrę, wymieszaj na dość gęstą marynatę.
Mięso umyj, osusz i pokrój na kwadraty wielkości 2-3 cm, zamarynuj i odstaw na minimum godzinkę do lodówki ( polecam zostawić
mięso w marynacie na noc ).
Papryki umyj, oczyść z ziaren i pokrój na dość duże kawałki, podobnie zrób z
cebulą.Na długie wykałaczki nadziewaj na przemian
mięso,
paprykę i
cebulę.Grilluj około 5-10 minut ( w zależności jak bardzo wypieczone
mięso lubisz), często przewracając.
... i po upieczeniu :)