Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ostatnio wpadło mi w ręce to zdjęcie i moje piekielne notatki. Gdy tylko je zobaczyłam, zachwyciłam się wspomnieniem cudownego aromatu pieczonych warzyw, zapachem
rozmarynu,
kaparów i smażonego
mięsa w przyprawach. Piekielnie dobre danie. Co więcej mam podejrzenia, że nawet szefowi smakowało:) jeżeli Lubicie bałkańskie klimaty i szukacie wyśmienitej inspiracji na wyjątkowy obiad – przygotujcie je. Moje początki w Hell’s Kitchen były
owocne choć trudne – kilkakrotnie byłam najlepsza, 4-5
razy nominowałam najsłabsze ogniwa. „Załatwiła” mnie dopiero kuchnia szefów: karaczany, larwy mączniaka i
rybi szejk. Złe samopoczucie popsuło mi serwis. Życie pełne jest jednak szans i nowych możliwości, każdy dzień przynosi nam coś magicznego i pysznego. Dlatego smakujcie. Bałkańska potrawka z polędwiczką jest pyszna i lekka.
Składniki na 2 porcjeSos:2
papryki czerwone1
cukinia, mała1
cebula2 dojrzałe
pomidory*2 gałązki
rozmarynu1 łyżka
oliwy2 łyżki
kaparów1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej paprykiPolędwiczka:1 polędwiczka wieprzowa o wadze 300 g1
cebula1 łyżka
oliiwy1 łyżeczka
słodkiej papryki1/3 łyżeczki tłuczonego
pieprzudo smażenia:1 ząbek
czosnku1 gałązka
rozmarynu2 łyżki
oliwy1 łyżka
masła do bastowaniaPrzygotowanie:Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości 3 cm.
Cebulę posiekać. Z resztą składników marynaty, prócz
czosnku, dodać je do
polędwiczki i dokładnie wetrzeć w
mięso. Odstawić.Sos:Warzywa –
cebulę,
paprykę i
cukinię – pokroić w kostkę.
Czosnek posiekać.Rozgrzać
oliwę. Na gorącej przesmażyć warzywa i
czosnek, z gałązką
rozmarynu – drugą zostawić do infuzji
mięsa, oraz słodką i
ostrą papryką w proszku.W międzyczasie obrać ze skórki i posiekać
pomidory.Przesmażone, rumiane warzywa wymieszać z
pomidorami. Przykryć i dusić 5-10 minut. Po tym czasie wyjąć z garnka
rozmaryn, a jego zawartość zmiksować i przetrzeć przez sito.Sos doprawić
solą i
pieprzem.PolędwiczkaRozgrzać na patelni
oliwę. Polędwiczkę oczyścić z marynaty. Plastry
mięsa kłaść na rozgrzanym
oleju i od razu dodać
masło, przekrojony na pół
czosnek i gałązkę
rozmarynu.
Polędwiczki smażyć partiami, aby temperatura
oleju była wysoka i
mięso należycie się smażyło. 1-2 minuty z każdej strony wystarczą.
Mięso odłożyć na 1-2 minuty do odpoczynku, posolić. W tym czasie rozpocząć serwis.Do talerza nalać sos, obsypać go
kaparami. Na wierzchu ułożyć doprawioną polędwiczkę i gałązki
rozmarynu.Do dania dobrze będzie pasowało
żytnie pieczywo.Powiązane notki:STIR FRY :
Wołowina w sosie słodko kwaśnym – obiad w 20 minutKotlety mielone z
natką ( bez
jajek) i Hell’s KitchenOrientalna faszerowana
papryka z
sosem tzatzikiKurczak w sosie
kokosowym z
kurkumą