ßßß
Składniki na 2 porcjeSos:2 papryki czerwone1 cukinia, mała1 cebula2 dojrzałe pomidory*2 gałązki rozmarynu1 łyżka oliwy2 łyżki kaparów1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 łyżeczki ostrej paprykiPolędwiczka:1 polędwiczka wieprzowa o wadze 300 g1 cebula1 łyżka oliiwy1 łyżeczka słodkiej papryki1/3 łyżeczki tłuczonego pieprzudo smażenia:1 ząbek czosnku1 gałązka rozmarynu2 łyżki oliwy1 łyżka masła do bastowaniaPrzygotowanie:Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości 3 cm.Cebulę posiekać. Z resztą składników marynaty, prócz czosnku, dodać je do polędwiczki i dokładnie wetrzeć w mięso. Odstawić.Sos:Warzywa – cebulę, paprykę i cukinię – pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.Rozgrzać oliwę. Na gorącej przesmażyć warzywa i czosnek, z gałązką rozmarynu – drugą zostawić do infuzji mięsa, oraz słodką i ostrą papryką w proszku.W międzyczasie obrać ze skórki i posiekać pomidory.Przesmażone, rumiane warzywa wymieszać z pomidorami. Przykryć i dusić 5-10 minut. Po tym czasie wyjąć z garnka rozmaryn, a jego zawartość zmiksować i przetrzeć przez sito.Sos doprawić solą i pieprzem.PolędwiczkaRozgrzać na patelni oliwę. Polędwiczkę oczyścić z marynaty. Plastry mięsa kłaść na rozgrzanym oleju i od razu dodać masło, przekrojony na pół czosnek i gałązkę rozmarynu. Polędwiczki smażyć partiami, aby temperatura oleju była wysoka i mięso należycie się smażyło. 1-2 minuty z każdej strony wystarczą. Mięso odłożyć na 1-2 minuty do odpoczynku, posolić. W tym czasie rozpocząć serwis.Do talerza nalać sos, obsypać go kaparami. Na wierzchu ułożyć doprawioną polędwiczkę i gałązki rozmarynu.Do dania dobrze będzie pasowało żytnie pieczywo.Powiązane notki:STIR FRY : Wołowina w sosie słodko kwaśnym – obiad w 20 minutKotlety mielone z natką ( bez jajek) i Hell’s KitchenOrientalna faszerowana papryka z sosem tzatzikiKurczak w sosie kokosowym z kurkumą