ßßß Cookit - przepis na Obiad za dychę: pizza z oliwkami i salami

Obiad za dychę: pizza z oliwkami i salami

nazwa

Wykonanie

7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×
Dziś poniedziałek. Umawialiśmy się na cykl obiad za 10 zł! Dycha to całkiem sporo dla spryciarza
wystarczy, że dysponujecie w kuchni dodatkowym tłuszczem, solą i pieprzem, czasem przyda się także odrobinka ziół, a te można uprawiać w doniczkach Na coraz bardziej słonecznym parapecie.
proponuję Wam pizzę jedno z najbardziej popularnych dań na świecie. Jedzenie pizzy na wynos lub w lokalu może nadszarpnąc Wasz budżet, mało tego, często taka pizza jest też niesmaczna. Warto więc opracować metodę wypieku tego pysznego chlebowego placka z sosem i serem i raczyć się nią kiedy tylko przyjdzie Wam na to ochota.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki
2/3 szklanki cieplej wody
1 łyżeczka cukru
1 L łyżeczka suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
dodatki:
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
200g ulubionego żółtego sera
20 plasterków, ok. 50g ulubionych wędlin, np. Salami
1/2 czerwonej papryki, świeżej lub marynowanej, pokrojonej w paski
2 łyżki czarnych oliwek
3 pieczarki
Przygotowanie:
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier i 1/4 mąki, dokładnie mieszamy. Przesiewamy do ciasta resztę mąki. Sól zalewamy 3 łyżkami wody i mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do ciasta. Ciasto wyciągamy na deskę, polewamy olejem i wyrabiamy aż będzie gładkie. Przykrywamy szczelnie folią lub ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Koncentrat, ok. 100g mieszamy z 3 łyżkami wody, cukrem i ziołami.
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Cebulę siekamy w plasterki. Tak na prawdę dodajcie do pizzy to co akurat macie pod ręką. Wszystko zjedzone? Upieczenie Margharite! Która wzięła swoją nazwę od królowej Małgorzaty, odwiedzającej Neapol w poszukiwaniu najlepszej pizzy, trójkolowowa Margharita, w barwach Włoch to absolutny rarytas. Dobrą mozzarellę można kupić już za 4 zł!
Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na dwa cienkie placki o średnicy 25 cm. Układamy na kamieniu lub blaszce, obsypanej mąką, stąd ten chrupiący spód.
Smarujemy sosem, posypujemy serem i ulubionymi składnikami.
Pizze wkładamy do rozgrzanego do 230stopni piekarnika, góra dół. Pieczemy 10-15 minut, tu duże znaczenie ma faktyczna moc piekarnika. Dobrze upieczona pizza ma stabliny chrupiący spód i lekki stopiony ser.
Pizzę można polać oliwią czosnkową, tak jak robią to Włosi.
Bon apetitto!
Powiązane notki:
Cienka pizza z mozzarellą, papryką i salami – ciasto z suszonych drożdży
Mięsna Pizza pełnoziarnista z ananasem i oliwkami + sos ( Walentynki )
Pikantna pizza „Havana”
Kukurydziana pizza CALZONE z kurczakiem w Papirusie WINIARY
Pizza w wersji wytrawnej ze szpinakiem i klasyczna z szynką i papryką oraz rolowane bułeczki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/04/20/obiad-za-10-zl-pizza-z-oliwkami-i-salamiamy