ßßß
Składniki:ciasto:300 g mąki2/3 szklanki cieplej wody1 łyżeczka cukru1 L łyżeczka suszonych drożdży1/2 łyżeczki soli2 łyżki olejudodatki:1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego1 łyżeczka cukru1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich200g ulubionego żółtego sera20 plasterków, ok. 50g ulubionych wędlin, np. Salami1/2 czerwonej papryki, świeżej lub marynowanej, pokrojonej w paski2 łyżki czarnych oliwek3 pieczarkiPrzygotowanie:W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier i 1/4 mąki, dokładnie mieszamy. Przesiewamy do ciasta resztę mąki. Sól zalewamy 3 łyżkami wody i mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do ciasta. Ciasto wyciągamy na deskę, polewamy olejem i wyrabiamy aż będzie gładkie. Przykrywamy szczelnie folią lub ściereczką i odstawiamy na godzinę.Koncentrat, ok. 100g mieszamy z 3 łyżkami wody, cukrem i ziołami.Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Cebulę siekamy w plasterki. Tak na prawdę dodajcie do pizzy to co akurat macie pod ręką. Wszystko zjedzone? Upieczenie Margharite! Która wzięła swoją nazwę od królowej Małgorzaty, odwiedzającej Neapol w poszukiwaniu najlepszej pizzy, trójkolowowa Margharita, w barwach Włoch to absolutny rarytas. Dobrą mozzarellę można kupić już za 4 zł!Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na dwa cienkie placki o średnicy 25 cm. Układamy na kamieniu lub blaszce, obsypanej mąką, stąd ten chrupiący spód.Smarujemy sosem, posypujemy serem i ulubionymi składnikami.Pizze wkładamy do rozgrzanego do 230stopni piekarnika, góra dół. Pieczemy 10-15 minut, tu duże znaczenie ma faktyczna moc piekarnika. Dobrze upieczona pizza ma stabliny chrupiący spód i lekki stopiony ser.Pizzę można polać oliwią czosnkową, tak jak robią to Włosi.Bon apetitto!Powiązane notki:Cienka pizza z mozzarellą, papryką i salami – ciasto z suszonych drożdżyMięsna Pizza pełnoziarnista z ananasem i oliwkami + sos ( Walentynki )Pikantna pizza „Havana”Kukurydziana pizza CALZONE z kurczakiem w Papirusie WINIARYPizza w wersji wytrawnej ze szpinakiem i klasyczna z szynką i papryką oraz rolowane bułeczki