Wykonanie
7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×Dziś poniedziałek. Umawialiśmy się na cykl obiad za 10 zł! Dycha to całkiem sporo dla spryciarzawystarczy, że dysponujecie w kuchni dodatkowym tłuszczem,
solą i
pieprzem, czasem przyda się także odrobinka
ziół, a te można uprawiać w doniczkach Na coraz bardziej
słonecznym parapecie.proponuję Wam pizzę jedno z najbardziej popularnych dań na świecie. Jedzenie pizzy na wynos lub w lokalu może nadszarpnąc Wasz budżet, mało tego, często taka pizza jest też niesmaczna. Warto więc opracować metodę wypieku tego pysznego
chlebowego placka z sosem i
serem i raczyć się nią kiedy tylko przyjdzie Wam na to ochota.
Składniki:ciasto:300 g
mąki2/3 szklanki cieplej
wody1 łyżeczka
cukru1 L łyżeczka
suszonych drożdży1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
olejudodatki:1 mały słoiczek
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
suszonego oregano lub
ziół prowansalskich200g ulubionego
żółtego sera20 plasterków, ok. 50g ulubionych
wędlin, np.
Salami1/2
czerwonej papryki, świeżej lub marynowanej, pokrojonej w paski2 łyżki czarnych
oliwek3
pieczarkiPrzygotowanie:W letniej wodzie rozpuszczamy
drożdże. Dodajemy
cukier i 1/4
mąki, dokładnie mieszamy. Przesiewamy do ciasta resztę
mąki.
Sól zalewamy 3 łyżkami
wody i mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do ciasta. Ciasto wyciągamy na deskę, polewamy
olejem i wyrabiamy aż będzie gładkie. Przykrywamy szczelnie folią lub ściereczką i odstawiamy na godzinę.Koncentrat, ok. 100g mieszamy z 3 łyżkami
wody,
cukrem i
ziołami.
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Cebulę siekamy w plasterki. Tak na prawdę dodajcie do pizzy to co akurat macie pod ręką. Wszystko zjedzone? Upieczenie Margharite! Która wzięła swoją nazwę od królowej Małgorzaty, odwiedzającej Neapol w poszukiwaniu najlepszej pizzy, trójkolowowa Margharita, w barwach Włoch to
absolutny rarytas. Dobrą
mozzarellę można kupić już za 4 zł!Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na dwa cienkie placki o średnicy 25 cm. Układamy na kamieniu lub blaszce, obsypanej
mąką, stąd ten chrupiący spód.Smarujemy sosem, posypujemy
serem i ulubionymi składnikami.Pizze wkładamy do rozgrzanego do 230stopni piekarnika, góra dół. Pieczemy 10-15 minut, tu duże znaczenie ma faktyczna moc piekarnika. Dobrze upieczona pizza ma stabliny chrupiący spód i lekki stopiony
ser.Pizzę można polać
oliwią czosnkową, tak jak robią to Włosi.Bon apetitto!Powiązane notki:Cienka pizza z
mozzarellą,
papryką i
salami – ciasto z
suszonych drożdżyMięsna Pizza pełnoziarnista z
ananasem i
oliwkami + sos ( Walentynki )Pikantna pizza „Havana”Kukurydziana pizza CALZONE z
kurczakiem w Papirusie
WINIARYPizza w wersji wytrawnej ze
szpinakiem i klasyczna z
szynką i
papryką oraz rolowane bułeczki