Wykonanie
Pizza to jedna ze specjalności mojego
męża i to on ją zawsze robi, a ewentualnie razem dodajemy dodatki. Przepis pochodzi z książki "Mam natchnienie na jedzenie" - książka kucharska Garfielda.Kompozycje na pizze zmieniają się u nas za każdym razem, bo zależy co nam wpadnie w oko w sklepie, na co mamy ochotę albo co jest akurat w lodówce. Pizze robimy albo na blaszce która jest w zestawie każdego piekarnika lub w brytfance.Składniki:Ciasto: 7 g
suszonych drożdży, 1 szklanka letniej
wody, 2 łyżki
oliwy, 1 łyżka
cukru, 1 łyżeczka
soli, 2 1/2 - 3 szklanki
mąki, tłuszcz do wysmarowania form.
Sos pomidorowy: 1 łyżka
oliwy, 1/4 szklanki posiekanej
cebuli, 1 łyżeczka drobno posiekanego
czosnku, 250 g
sosu pomidorowego, suszona
bazylia,
suszone oregano, świeżo zmielony
pieprz.
Sery: 300 g tartej
mozzarelli, 200 g tartego
żółtego sera, 1/4 szklanki
parmezanu.Dodatki: ok 500 gr
wieprzowiny, 500 gr
pieczarek, 1
cebula, 1
papryka.Przygotowanie: Przygotowanie ciasta : Do dużej miski wlej
wodę i wsyp
drożdże. Mieszaj aż
drożdże się rozpuszczą. Mieszaj dalej, dodając
oliwę,
cukier i
sól, do połączenia składników. Stopniowo dodawaj
mąkę, aż powstanie gęste ciasto.Ułóż ciasto na posypanej
mąką powierzchni. Wetrzyj w dłonie odrobinę
mąki i zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włóż je do lekko natłuszczonego dużego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Przygotowanie
sosu pomidorowego: Rozgrzewaj
oliwę w rondlu. Wrzuć
cebulę i
czosnek. Smaż je 5-7 minut, aż
cebula lekko zmięknie. Dodaj
sos pomidorowy, przecier,
bazylię,
oregano oraz
pieprz. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia około 30 minut.Przygotowanie
serów: W dużej misce wymieszaj wszystkie
sery.
Mięso podsmaż z
pieczarkami.Przygotowanie pizzy: Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Lekko natłuść 2 blachy do pizzy. Podziel ciasto na pół i na posypanej
mąką powierzchni rozwałkuj je na 2 placki o średnicy 30 cm. Placki ułóż na blachach do pizzy, polej
sosem pomidorowym i posyp częścią mieszanki
serów. Na to wyłóż
mięso podsmażone z
pieczarkami oraz surową
paprykę i
cebulę. Posypać resztą
serów Piecz do czasu aż
sery się roztopią, a brzegi ciasta zbrązowieją.