Wykonanie
Jeżeli, jak my, lubicie pizzę, po prostu musicie spróbować takiej domowej. Długo się do niej zabierałam, ale wreszcie trafiła na nasz stół i już nigdy nie kupię gotowej z działu z mrożonkami, ani nawet naszej ulubionej z pobliskiej pizzerii. Nie mają porównania, do gorącej, domowej pizzy, którą możecie przygotować z czymkolwiek zechcecie, mając pełną kontrolę nad tym, co do niej trafi. Nie będziecie też potrzebować specjalnego kamienia do pizzy, by uzyskać pyszny, lekko spieczony spód – wystarczy zwykł blacha do pieczenia.Jeśli myślicie, że nie macie dość czasu, ten przepis jest dla Was. Ciasto wystarczy zagnieść wieczorem. Co przypadło mi do gustu najbardziej, nie trzeba tu pilnować określonego czasu wyrastania – ciasto może przebywać w lodówce od 12 do nawet 24 godzin. Możecie je wyjąć w wybranym momencie i, jeśli nie wyrobicie się z czasem w
porze obiadu, zaserwować Waszą wymarzoną pizzę na kolację. Jeśli o mnie chodzi, lepiej być nie może ;) Zwłaszcza, że długie, powolne wyrastanie sprawia, że ciasto smakuje po prostu fantastycznie.Nasze pizze miały być w dwóch wersjach – jedna z
kurczakiem i
pieczarkami dla mnie i Piotrka, druga z
kiełbaską dla Zuzi. Ostatecznie jednak Córcia przejęła kontrolę nad rozkładaniem dodatków i w piekarniku wylądowały dwie pyszne pizze ze wszystkim ;P
Swoje pizze możecie oczywiście przygotować wedle własnego uznania, podany przepis na sos oraz dodatki są całkowicie opcjonalne i możecie je dowolnie zastępować waszymi ulubionymi.Polecam :)* przepis na ciasto z książki „Chleb, domowa piekarnia” Piotra KucharskiegoSkładniki na dwie pizze:400g
mąki pszennej plus trochę do podsypywania3g
drożdży instant10g (1 łyżeczka)
soli30g
oliwy240ml
wodyKlasyczny
sos pomidorowy (wystarczy na 3 – 4 pizze):3 łyżki
oliwy extra virgin3 – 4 duże ząbki
czosnku2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 puszki
pomidorów, krojonych (około 400g każda)1 łyżeczka
cukrusól i
pieprz do smakuświeża
bazylia (około 2 łyżek)Dodatkowo:
ser (najlepiej
mozarella,
parmezan)
pieczarkikolorowa
paprykaczerwona lub biała
cebulakiełbasa,
szynka lub podsmażone kawałki
kurczakainne
Wykonanie:Ciasto najlepiej przygotuj wieczorem, dzień przed pieczeniem.W dużej misce wymieszaj
mąkę,
sól oraz
drożdże. Zrób na środku wgłębienie i wlej tam
oliwę oraz
wodę. Zagnieć jednolite ciasto, po czym wyjmij je na oprószony
mąką blat i wyrabiaj przez 5 – 7 minut, podsypując lekko
mąką.Ciasto wciąż będzie lekko klejące, ale jeśli zaciągniecie brzegi pod spód formując kulę i umączonym palcem zrobicie nieduże wgłębienie w
boku, ciasto powinno od razu „odskoczyć’. Oznacza to, że ciasto jest gotowe. Należy je wtedy przełożyć do wysmarowanej miską
oliwy, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 – 24 godziny.Ciasto wyjmij z lodówki na około 2 godziny przed planowanym czasem pieczenia pizzy. Zagnieć je krótko, włóż ponownie do misy i odstaw na około 1 i 1/2 godziny, by się ogrzało do temperatury pokojowej.W tym czasie możesz przygotować sos do pizzy (chyba, że wolisz zrobić to wcześniej).
Oliwę rozgrzej w rondelku i wrzuć posiekany drobno
czosnek. Duś przez około 30 sekund, mieszając cały czas, by się nie przypalił. Dodaj
koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj około 1 minuty. Następnie dodaj
pomidory z puszki wraz z
sokami. Dodaj
cukier oraz dopraw do smaku
solą i
pieprzem (ja preferuję kolorowy, ale zwykły czarny też będzie dobry). Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj posiekaną
bazylię. Odstaw do przestudzenia*.Ogrzane ciasto podziel na dwie części. Z każdej z nich uformuj kulę, naciągając brzegi pod spód. Kule ciasta obtocz dokładnie w
mące, po czym rozwałkuj na cienki placek (około 3mm grubości) i przełóż na blachę oprószoną delikatnie
mąką.Placki posmaruj sosem, posyp ulubionym
serem i dodatkami.
Piecz pizze po kolei, na najniższym poziomie piekarnika rozgrzanego do 250°C, przez około 10 – 15 minut. Podawaj gorącą.Smacznego :)
* Sos możesz pozostawić taki, jak jest lub zblendować, by uzyskać gładką konsystencję.