Wykonanie
Któż nie lubi pizzy na pysznym chrupiącym spodzie takim jak z pizzerii?Osobiście wolę pizzę domową od tej robionej przez obcych mi ludzi. Właściwie to wolę domową wersję każdej potrawy. W domu przynajmniej wiadomo jak coś zostało przyrządzone. Wiem, że przed każdym kontaktem z jedzeniem umyłam ręce, że nie wrzuciłam do potrawy czegoś co spadło mi na podłogę, że użyłam świeżych składników itd. Kiedyś w czasie jedzenia pizzy ze sklepu (takiej mrożonej) miałam nieszczęście trafić na jakiś kawałek metalu- prawdopodobnie kawałek ostrza maszyny, która mieliła masę z
kurczaka, która
potem trafiła na wierzch pizzy. Od tamtej
pory uważniej jem każdą pizzę, która nie była robiona przeze mnie.Robiąc pizzę w domu z różnych ciast, nie byłam do końca zadowolona, bo nie wychodziły one takie jak bym chciała. Na całe szczęście jakiś czas temu trafiłam na ten przepis dzięki któremu ciasto jest wprost idealne. Chrupiące, ale nie twarde. Pizza nie jest też mokra od składników, dzięki nasmarowaniu jej
olejem przed nałożeniem składników i dzięki przełożeniu jej na kratkę zaraz po upieczeniu żeby nie parowała od
spodu.Naprawdę Polecam ;)
CIASTO:Na 2 cienkie placki bądź jeden gruby510 g
mąki(najlepiej tortowej, można też 2 szklanki tortowej i 1 szklanka pszennej typu 500)1 niepełna łyżka
cukru1 łyżeczka
soliprzyprawy do smaku np.
zioła,
czerwona papryka w proszku,
czosnek granulowany
płatki owsiane lub
otręby (ja dałam 2 garści
płatków owsianych)Mieszam dokładnie suche składniki.250 ml ciepłej
wody5 dag świeżych
drożdży piekarskich (dałam 2 saszetki - czyli 14 g
drożdży suchych)3 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek (uwaga:
oliwa intensywna w smaku)szczypta
cukruDrożdże wkruszam do kubka, mieszam z ciepłą
wodą,
olejem i
cukrem. Gotowy płyn wlewam do
mąki i mieszam najpierw łyżką,
potem zagniatam ręką (wystarczy 2-3 minuty). Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem (jeśli się spieszę, to naczynie, w którym ciasto wyrasta, wstawiam do miski z ciepłą
wodą, rośnie szybciej). W tym czasie przygotowuję sos. Kroję składniki na wierzch pizzy.
SOS POMIDOROWY:3 solidne łyżki
koncentratu pomidorowego (połowę można zastąpić np.
ketchupem)2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
oliwy z oliwekzioła do smaku (np.
przyprawa włoska)
woda do rozcieńczeniaWszystkie składniki mieszam do połączenia. Odstawiam na bok. Zajmuję się przygotowaniem obłożenia na pizzę.DO OBŁOŻENIA:
żółty sersalami w plastrach
czerwona paprykapieczarkioliwkiRozgrzewam piekarnik do 250 st. C (razem z blachą). Do czasu gdy się nagrzeje, pizza będzie gotowa do włożenia.Na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej (folię koniecznie wysmarować tłuszczem, żeby pizza dobrze odeszła po upieczeniu) formuję z gotowego ciasta placki (koło, kwadrat -wg uznania). Ja lubię na cienkim cieście, ale z tego przepisu wyjdzie także świetna pizza na grubym spodzie.Smaruję sosem. Obkładam według uznania, ale polecam najpierw
ser (bezpośrednio na sos), a dopiero na niego pozostałe składniki. Przyprószam ulubionymi
przyprawami lub
ziołami (np.
oregano, czubryca lub
przyprawa włoska).
Gotowe pizze przekładam na rozgrzaną w piekarniku blachę. Piekę w rozgrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu (najlepiej w termoobiegu, choć to niekonieczne) przez 8-10 minut (u mnie 13 minut). Czas pieczenia zależy od składników wykorzystanych do obłożenia pizzy.Upieczoną pizzę zdejmuję z papieru (folii aluminiowej, blaszki do pizzy), na którym się piekła i przekładam na kratkę (ruszt), żeby odparowała od
spodu. To gwarantuje cudowną chrupkość pizzy. Czekam 1-2 minut. W tym czasie wkładam do piekarnika drugi placek.Po ok. 2 minutach można kroić i podawać.