ßßß
Składniki:tortownica średnicy 20 cmspód:150 g ciastek cynamonowych ( powszechnie znanych serduszek lub preparkator )60 g masła1/2 łyżeczki cynamonu*masa budyniowa:2 szklanki mleka ( 500 ml)1/2 szklanki cukru50 g masła1 laska wanilii40 g mąki pszennej (4 łyżki)30 g mąki ziemniaczanej ( ew. budyniu waniliowego bez cukru) (3 łyżki)3 żółtka*mus jabłkowo-imbirowy:750 g jabłek np. antonówek lub renet4 cm kawałek imbiru (lub łyżeczka suszonego)1/2 szklanki cukru ( do smaku)25 g masła1 laska cynamonu6 goździków2 łyżki mąki ziemniaczanejsok z 1/2 cytryny*Przygotowanie:
Spód:Ciastka włożyć do woreczka, utłuc wałkiem i pokruszyć. Można je też zmiksować w robocie.Masło stopić, rozgrzanym zalać ciastka wymieszać, masa powinna być mokra i lepka.Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, tak aby wystawała ona zza rantów.Na dnie wyłożyć spód z ciastek, rozłożyć równomiernie, warstwa ciastek powinna mieć 5 mm.*Masa budyniowa:Połowę szklanki (125 ml) mleka zmiksować z żółtkami i mąkami.Resztę mleka wlać do garnka.W rondelku rozgrzać masło.Laskę wanilii przekroić na pół, nożem zeskrobać ziarenka ( powinny być lepką, prawie czarną pastą). Dodać do masła i przesmażyć, 1-2 minut, aż zacznie pachnieć.Dolać mleko, zagotować.Zdjąć mleko z wanilią i masłem z palinka, wyłowić laskę. Mieszając trzepaczką, wlać mąkę z żółtkami, mieszać.Ponownie postawić na ogniu, mieszając jedynie do momentu zagotowania aż masa zgęstnieje.Ciepłą masę wylać na spód wyrównać.Ciasto przykryć folią i odstawić do lodówki.*Mus jabłkowo-imbirowyGoździki utłuc w moździerzu.Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zalać 1/2 szklanki wody wymieszaną z sokiem z cytryny.Rozpuścić masło, dodać cukier, goździki, laskę cynamonu i smażyć do momentu w którym cukier zacznie się rozpuszczać.Dodać osączone jabłka ( soku nie wylewać) i przesmażyć – 3-4 minuty, aż zaczną być szkliste, dodać połowę szklanki wody ( 125 ml) i dusić jabłka 5-7 minut pod przykryciem, aż zmiękną.Mąkę wymieszać w pozostałym z moczenia soku z wodą.Wlać do owoców, ciągle energicznie mieszając.Gdy masa zgęstnieje, zmiksować ją i odstawić do przestudzenia.Gdy lekko przestygnie wylać ją na wierzch ciasta i ponownie odstawić je do schłodzenia, na minimum godzinę.
Powiązane notki:Jabłecznik na maślance z kruszonkąCiasto kokosowe z budyniemMurzynek z budyniem i galaretkąNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkamiJabłecznik z migdałami z Zakopanego