ßßß
Składniki :1 i 1/4 szklanki mąki pszennej10 dag masła6-7 łyżek cukru4 łyżki mleka2 żółtka3-4 jabłkasok z 1 cytrynypo 1/4 łyżeczki mielonego anyżu, goździków i cynamonuDo posmarowania :1 jajkogruby cukierOpis wykonania :1. Z mąki, mleka i masła zagniatamy ciasto do powstania grudek, dosypujemy 4 łyżki cukru, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto, owijamy folia i wkładamy na 30 minut do lodówki.2. Jabłka obieramy i kroimy na cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny dodajemy pozostały cukier i przyprawy, mieszamy.3. Ciasto wałkujemy n duży okrąg o śr. 26 - 28 cm, 2 cm od brzegu układamy jabłka tak by nachodziły na siebie. Brzeg ciasta zawijamy na do środka i smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.4. Pieczemy około 50 minut w 180 C.



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy