ßßß Cookit - przepis na ♥ Szarlotka ♥

♥ Szarlotka ♥

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wracam smakiem i myślami do mojego pierwszego ciasta, jakie upiekłam w życiu.
To szarlotka ... ciasto, które często jadłam w rodzinnym domu. Obowiązkowe w sezonie jesiennym. Pyszne i pachnące:)
Długo poszukiwałam idealnego przepisu na ciasto, które byłoby lekkie, delikatne i oczywiście pyszne. Wydaje mi się, że znalazłam:) Po wielu próbach i błędach oczywiście:)
Mimo, że szarlotka wydaje się być bardzo prostym ciastem, to jednak nie zawsze się udaje.
Dla mnie podstawa to pyszne i świeże jabłka.
Jeśli owoce będą niesmaczne - nawet świetne ciasto się nie obroni...
Szarlotka to jedno z ulubionych słodkich ciast mojej rodziny. Jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a zapach, jaki unosi się w kuchni podczas pieczenia jest niepowtarzalny. Polecam bardzo:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
5 jabłek + kilka łyżek cukru + cynamon + sok z połowy cytryny
250 g mąki pszennej
90 g cukru
125 miękkiego masła
1 duże jajko
Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka i dusić ok. 10 min z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Ostudzić.
Przygotować ciasto: masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Wbić jajko i ubijać do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę i mieszać jeszcze kilka sekund do uzyskania jednolitej konsystencji. Włożyć do lodówki na 30 min., aby ciasto "odpoczęło".
Po odpoczynku ciasto podzielić na 3 części.
2 z nich połączyć, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyłożyć nim formę natłuszczoną masłem i oprószoną bułką tartą. Dodać jabłka.
Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Ułożyć na jabłkach.
Piec przez ok. 30-35 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/10/szarlotka.html