ßßß
Składniki:250 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g cukru1/2 łyżeczki imbiru (tym razem dałam świeży, ale można dać też sproszkowany)125 g masła5 - 6 jabłekskórka otarta z 1 cytrynyDodatkowo:50 ml kremówki1 łyżeczka cynamonuewentualnie cukierWykonanie:Jabłka obrać, pokroić na kawałki i poddusić. Dodać skórkę z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru.Masło, proszek do pieczenia, mąkę, imbir i masło posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta. Resztę wyłożyć na formę do tarty (formę można lekko posmarować masłem). Na ciasto wyłożyć podprażone jabłka i pokruszyć na nie pozostałe ciasto. Piec około 45 minut w 180 stopniach.Ubić kremówkę z cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru. Wyłożyć na przestudzone ciasto. Podawać natychmiast.
/wydrukuj przepis/