ßßß
SKŁADNIKI1,5 szkl. mąki pszennej;1,5 szkl. kaszy manny;1 szkl. cukru (ja dałam ¾ szkl. brązowego);2 łyżeczki proszku do pieczenia;150 g zamrożonego masła;1,5 kg jabłek;łyżeczka cynamonu.WYKONANIEDo miski wsypujemy suche składniki i mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do nich cynamon. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy równe części i przekładamy je jabłkami w kolejności: ciasto/jabłka/ciasto/jabłka/ciasto. Na wierzch ścieramy masło. Ja wierz posypała brązowym cukrem. Utworzyła się chrupiąca skorupka. Proponuję także podziurkować ciasto wykałaczką, aby masło przeszło przez wszystkie warstwy. Pieczemy do momentu, aż wierzch będzie zarumieniony.