ßßß
1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru1 szklanka kaszy manny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 kg kwaśnych jabłek (np. antonówka)1 kostka masła (200g)cynamon PrymatPRZYGOTOWANIE
Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Foremkę (28x16 cm) smarujemy masłem .
1/3 suchych składników wysypujemy na dno foremki. Układamy połowę jabłek, które oprószamy cynamonem. Wysypujemy kolejną szklankę mieszanki i wykładamy drugą warstwę jabłek z cynamonem, którą przykrywamy ostatnią częścią mąki, cukru i kaszy.Masło ucieramy na tarce (również duże oczka) i rozkładamy na wierzchu foremki.Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta.Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z lodami), jak i na zimno i wbrew pozorom nie rozsypuje się :) Smacznego !