Wykonanie
Szarlotka sypana - czyli najprostszy przepis na ciasto z
jabłkami :)SKŁADNIKI
1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 szklanka
kaszy manny1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 kg kwaśnych
jabłek (np. antonówka)1 kostka
masła (200g)
cynamon PrymatPRZYGOTOWANIE
Mąkę,
cukier,
kaszę i
proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Foremkę (28x16 cm) smarujemy
masłem .
1/3 suchych składników wysypujemy na dno foremki. Układamy połowę
jabłek, które oprószamy
cynamonem. Wysypujemy kolejną szklankę mieszanki i wykładamy drugą warstwę
jabłek z
cynamonem, którą przykrywamy ostatnią częścią
mąki,
cukru i
kaszy.
Masło ucieramy na tarce (również duże oczka) i rozkładamy na wierzchu foremki.Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się
masło wiąże ładnie składniki ciasta.Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z
lodami), jak i na zimno i wbrew pozorom nie rozsypuje się :) Smacznego !