ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

2 czy 3 lata temu moja koleżanka poprosiła mnie o taką właśnie szarlotkę. Nigdy wcześniej jej nie robiłam, nie robiła jej też moja mama. Dlatego też koleżanka dała mi przepis. Minęły te 2 czy 3 lata, a szarlotka dalej nie była zrobiona. Jednak w ostatnią niedzielę nadrobiłam zaległości. Koleżanka nie jadła, bo nie było jej w pobliżu, ale rodzince szarlotka bardzo posmakowała. Do tego jest taka banalna, że będziemy powtarzać często.
Składniki:
1,5 - 2 kg jabłek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru (u mnie niepełna)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenie
cynamon (opcjonalnie)
3/4 kostki masła
Wykonanie:
Zaczynamy od włożenia masła do zamrażarki. Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (ja nie wycinałam koła, a to co wystawało, zostawiłam na zewnątrz, przycisnęłam obręczą). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce mieszamy mąkę, kaszę, cukier i proszek. Jedną szklankę sypkiej mieszanki wysypujemy na dno tortownicy. Na to układamy połowę jabłek (z sokiem, który wyciekł). Posypujemy drugą szklanką sypkiej mieszanki. Kładziemy pozostałe jabłka i posypujemy ostatnią szklanką sypkiej mieszanki. Na wierzch ścieramy zmrożone masło. Wstawiamy do piekarnika na około godzinę.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/09/Szarlotka-sypana.html