ßßß
Składniki:1 szkl. mąki pszennej1 szkl. kaszy manny (zwykłej, nie błyskawicznej)1 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 kg polskich jabłeksok z 1/2 cytryny2 łyżki cynamonu1 kostka masła (wcześniej - zamroź)
Sposób przygotowania:Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj jabłka z cynamonem i sokiem z cytryny.Tortownicę wyłóż szczelnie papierem do pieczenia - ja dodatkowo owijam tortownicę z zewnątrz folią aluminiową, bo masełko lubi uciekać szczelinami (owinięcie jest równoznaczne z brakiem dodatkowego mycia piekarnika ;))W tortownicy kolejno układaj warstwy - 1/3 suchej mieszanki, 1/2 jabłek, 1/3 suchej mieszanki, 1/2 jabłek, 1/3 suchej mieszanki. Na wierzch zetrzyj na tarce kostkę masła. Piecz 60 minut w 170 st.