ßßß
65 dkg kwaskowych jabłek - waga po oczyszczeniu z gniazd nasiennych i obraniu,jabłka powinny być takie,które rozpadną się podczas zapiekania np.antonówki10 dkg cukru kryształu - mniejsza część do jabłek,większa do kruszonki2 łyżeczki cynamonu17,5 dkg mąki - użyłam pszennej i jasnej orkiszowej w nierównych proporcjach8,5 dkg masłatrochę cukru do posypania wierzchusos custard:300 ml mleka2 żółtka1 łyżka curku1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii1 łyżeczka mąki kukyrydzianej
Żółtka do sosu ucieram z cukrem,wanilią i mąką kukurydzianą.Mleko podgrzewam,by było gorące,ale nie zaczęło się gotować.Powoli wlewam mleko do utarych żółtek cały czas miksując,następnie całość stawiam na wolnym ogniu i mieszając,by się nie przypaliło,gotuję,aż masa zacznie gęstnieć.Gotowy sos zdejmuję z ognia i nakrywam folią spożywczą,tak by folia dotykała wierzchu sosu,zapobiegnie to powstaniu "kożucha"na powierzchni.Jabłka kroję na ćwiartki,a te na plastry,mieszam z cukrem i 1 łyżeczką cynamonu,mieszam,by jabłka otoczyły się cukrem.W misce mieszam masło z mąką,większą częścią cukru i pozostałym cynamonem,aż do uzyskania efektu kruszonki.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Jabłka wykładam do naczynia żaroodpornego,wierzch posypuję kruszonką i cukrem i zapiekam ok.35 min.aż wierzch ładnie się przyrumieni.