Wykonanie
Książkę Liski kupiłam długo po jej premierze. Tak naprawdę dopiero z dodruku, w mniejszej wersji.
Potem przeglądałam, zachwycałam się i na tym koniec. Teraz jednak postanowiłam, że coś z niej przygotuję. Na początek szarlotka polska. Szarlotka idealna. Słodka, ale tak właśnie na granicy, cudownie karmelizowane
jabłka. Właśnie taka, jaka być powinna. 3/4 zniknęło jeszcze na ciepło.
Składniki:300 g
mąki pszennej150 g
masła3
żółtka100 g
cukru80 g
śmietany 18 %szczypta
sody1 kg kwaśnych
jabłek2 łyżki
masła100 g
cukrupo 0,5 łyżeczki
cynamonu,
goździków, gałki i
imbiru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWykonanie:Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do misy robota lub wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i schować do lodówki na około 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić na ósemki. Na patelni rozpuścić
masło i dorzucić
jabłka. Podsmażać przez chwilę mieszając. Dodać
cukier, wymieszać i nadal smażyć (
jabłka powinny się lekko karmelizować). Pod koniec duszenia dodać
przyprawy i wymieszać. (moje
jabłka zachowały swój kształt, ale były miękkie).Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dokładnie je rozłożyć na dnie tak, aby było jak najcieńsze. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 10 - 15 minut.Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane
jabłka. Na
jabłka pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika na około 40 - 45 minut. Gotową szarlotkę lekko przestudzić i posypać
cukrem pudrem.