ßßß
Fot. Miriam Preis/imagebank.sweden.sePoziom trudności: łatweRegion: kuchnia skandynawska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)300 ml melasy400 g cukru farynowego4 łyżki goździków (zmielonych)4 łyżki imbiru4 łyżki cynamonu2 łyżezcki skórki z pomarańczy350 g masła o temperaturze pokojowej300 g tłustej śmietany1.3 -1.5 kg mąki pszennej1-1.5 łyżki sodyPierniczki - pepparkakor - sposób przygotowania: Syrop, cukier, przyprawy i masło wyrobić na jednolitą masę. Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie dodawać do ciasta. Wymieszać sodę z mąką i połączyć z ciastem. Odstawić ciasto do chłodni, nakrywając je folią plastikową i pozostawić do następnego dnia. Nastawić piekarnik na 225 st. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, umieszczając je między dwoma arkuszami folii. Wycinać ciastka za pomocą foremek. Ułożyć ciastka na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 5 min.Świąteczne ucztowanie
święta wielkanocne. Wszystko to przegryzane jest chlebem o charakterystycznym słodkim zapachu. Potem na stole pojawia się lufisk, czyli danie rybne, najczęściej suszona molwa lub czarniak, które na parę tygodni przed świętami marynuje się w wodzie i ługu. Na deser podaje się ryżowy pudding i pierniczki