Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Miriam Preis/imagebank.sweden.sePoziom trudności: łatweRegion: kuchnia skandynawska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)300 ml melasy400 g
cukru farynowego4 łyżki
goździków (zmielonych)4 łyżki
imbiru4 łyżki
cynamonu2 łyżezcki skórki z
pomarańczy350 g
masła o temperaturze pokojowej300 g tłustej
śmietany1.3 -1.5 kg
mąki pszennej1-1.5 łyżki
sodyPierniczki - pepparkakor - sposób przygotowania:
Syrop,
cukier,
przyprawy i
masło wyrobić na jednolitą masę. Ubić
śmietanę na sztywno i delikatnie dodawać do ciasta. Wymieszać
sodę z
mąką i połączyć z
ciastem. Odstawić ciasto do chłodni, nakrywając je folią plastikową i pozostawić do następnego dnia. Nastawić piekarnik na 225 st. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, umieszczając je
między dwoma arkuszami folii. Wycinać
ciastka za pomocą foremek. Ułożyć
ciastka na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 5 min.Świąteczne ucztowanie
święta wielkanocne. Wszystko to przegryzane jest
chlebem o charakterystycznym słodkim zapachu.
Potem na
stole pojawia się lufisk, czyli danie
rybne, najczęściej suszona
molwa lub czarniak, które na parę tygodni przed świętami marynuje się w wodzie i ługu. Na deser podaje się
ryżowy pudding i pierniczki