Wykonanie
Od kilku lat jedne z naszych ulubionych pierników. :) Przepis dostałam od Kasi K., ona od Kasi W., a
Kasia W. pewnie od jeszcze innej Kasi, ale takiej mieszkającej w Szwecji. W każdym razie przepis przebył długą
drogę, ale kiedy już do nas dotarł, zadomowił się na dobre. :)Są to jedne z najbardziej aromatycznych pierników, jakie
jadłam. Poza tym idealnie nadają się do powieszenia na choince. Ładnie zachowują kształt podczas pieczenia, są kruche, ale wystarczająco stabilne, aby powiesić je na świątecznym drzewku, z którego będą kusić nie tylko wyglądem, ale też niesamowitym zapachem. :) W przyszłym roku wypróbujcie ten przepis koniecznie. :)
Składniki:250 g
masła1/2 szklanki melasy (lub
miodu)3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki mielonego
kardamonu2 łyżeczki mielonych
goździków4 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka
przyprawy do piernika2 całe
jajka3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
sody oczyszczonejMelasę (lub
miód),
masło,
cukier i
przyprawy podgrzać w rondlu na wolnym ogniu (nie doprowadzać do wrzenia).
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
sodę oczyszczoną,
jajka i przestudzoną mieszankę z
przyprawami. Wyrobić ciasto.Gotowe ciasto pierniczkowe owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (można również przygotować je dzień wcześniej).Schłodzone ciasto wałkować porcjami na grubość około 4 mm i wykrawać pierniczki. Otwory na sznurek do powieszenia na choince wycinać grubą słomką do
napojów.Piec przez około 7 – 10 minut w temperaturze 200 C.Po wystudzeniu dowolnie polukrować i przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. W Wigilię powiesić na choince. :)
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2017-01-02Przygotowanie:1H30MGotowanie/pieczenie:10MCałkowity czas:2H30MŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)