ßßß
Od kilku lat jedne z naszych ulubionych pierników. :) Przepis dostałam od Kasi K., ona od Kasi W., a Kasia W. pewnie od jeszcze innej Kasi, ale takiej mieszkającej w Szwecji. W każdym razie przepis przebył długą drogę, ale kiedy już do nas dotarł, zadomowił się na dobre. :)Są to jedne z najbardziej aromatycznych pierników, jakie jadłam. Poza tym idealnie nadają się do powieszenia na choince. Ładnie zachowują kształt podczas pieczenia, są kruche, ale wystarczająco stabilne, aby powiesić je na świątecznym drzewku, z którego będą kusić nie tylko wyglądem, ale też niesamowitym zapachem. :) W przyszłym roku wypróbujcie ten przepis koniecznie. :)
Składniki:250 g masła1/2 szklanki melasy (lub miodu)3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki mielonego kardamonu2 łyżeczki mielonych goździków4 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka przyprawy do piernika2 całe jajka3 i 1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki sody oczyszczonejMelasę (lub miód), masło, cukier i przyprawy podgrzać w rondlu na wolnym ogniu (nie doprowadzać do wrzenia).Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sodę oczyszczoną, jajka i przestudzoną mieszankę z przyprawami. Wyrobić ciasto.Gotowe ciasto pierniczkowe owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (można również przygotować je dzień wcześniej).Schłodzone ciasto wałkować porcjami na grubość około 4 mm i wykrawać pierniczki. Otwory na sznurek do powieszenia na choince wycinać grubą słomką do napojów.Piec przez około 7 – 10 minut w temperaturze 200 C.Po wystudzeniu dowolnie polukrować i przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. W Wigilię powiesić na choince. :)
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2017-01-02Przygotowanie:1H30MGotowanie/pieczenie:10MCałkowity czas:2H30MŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)