ßßß Cookit - przepis na Pierniczki na choinkę od Kasi K. (szwedzkie)

Pierniczki na choinkę od Kasi K. (szwedzkie)

nazwa

Wykonanie

Od kilku lat jedne z naszych ulubionych pierników. :) Przepis dostałam od Kasi K., ona od Kasi W., a Kasia W. pewnie od jeszcze innej Kasi, ale takiej mieszkającej w Szwecji. W każdym razie przepis przebył długą drogę, ale kiedy już do nas dotarł, zadomowił się na dobre. :)
Są to jedne z najbardziej aromatycznych pierników, jakie jadłam. Poza tym idealnie nadają się do powieszenia na choince. Ładnie zachowują kształt podczas pieczenia, są kruche, ale wystarczająco stabilne, aby powiesić je na świątecznym drzewku, z którego będą kusić nie tylko wyglądem, ale też niesamowitym zapachem. :) W przyszłym roku wypróbujcie ten przepis koniecznie. :)
Składniki:
250 g masła
1/2 szklanki melasy (lub miodu)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżeczki mielonych goździków
4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 całe jajka
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Melasę (lub miód), masło, cukier i przyprawy podgrzać w rondlu na wolnym ogniu (nie doprowadzać do wrzenia).
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sodę oczyszczoną, jajka i przestudzoną mieszankę z przyprawami. Wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto pierniczkowe owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (można również przygotować je dzień wcześniej).
Schłodzone ciasto wałkować porcjami na grubość około 4 mm i wykrawać pierniczki. Otwory na sznurek do powieszenia na choince wycinać grubą słomką do napojów.
Piec przez około 7 – 10 minut w temperaturze 200 C.
Po wystudzeniu dowolnie polukrować i przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. W Wigilię powiesić na choince. :)
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2017-01-02
Przygotowanie:
1H30M
Gotowanie/pieczenie:
10M
Całkowity czas:
2H30M
Średnia ocena:
5
Based on 2 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2017/01/02/pierniczki-na-choinke-od-kasi-k-szwedzkie