ßßß Cookit - przepis na Pierniczki francuskie

Pierniczki francuskie

nazwa

Wykonanie

sobota, 17 Grudzień 2011, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Pisałam już kiedyś o książce z której wszystko się udaje
Kolejny świetny przepis na pyszne ciasteczka z tej właśnie książki*. Polecam!
Składniki:
200 ml migdałów (125 g)
200 g masła lub margaryny
150 ml cukru
4 łyżki miodu
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 550 ml mąki pszennej
Migdały obieramy i drobno siekamy ( najlepiej w robocie kuchennym)
Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy cukier, miód, przyprawy i migdały. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy do reszty składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Wykładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 2 części. Formujemy 2 wałki z ciasta i spłaszczamy lekko z wszystkich stron, tak aby w przekroju stanowiły kwadrat. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Ciasto kroimy na bardzo cienkie plasterki. Kładziemy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 10 minut (aż się ładnie zrumienią). Zostawiamy do wystygnięcia.
Możemy je przechowywać w puszce do 2 miesięcy.
* przepis ze szwedzkiej książki dostępnej również u nas:
Encyklopedia wypieków i pieczenia, wyd. Rea.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasteczka/pierniczki-francuskie