Wykonanie
sobota, 17 Grudzień 2011, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Pisałam już kiedyś o książce z której wszystko się udajeKolejny świetny przepis na pyszne
ciasteczka z tej właśnie książki*. Polecam!Składniki:200 ml
migdałów (125 g)200 g
masła lub
margaryny150 ml
cukru4 łyżki
miodu2 łyżeczki mielonego
imbiru2 łyżeczki mielonego
cynamonu2 łyżeczki mielonych
goździków1 łyżeczka
sody oczyszczonejok. 550 ml
mąki pszennejMigdały obieramy i drobno siekamy ( najlepiej w robocie kuchennym)
Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy
cukier,
miód,
przyprawy i
migdały.
Mąkę mieszamy z
sodą, dodajemy do reszty składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Wykładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 2 części. Formujemy 2 wałki z ciasta i spłaszczamy lekko z wszystkich stron, tak aby w przekroju stanowiły kwadrat. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.Ciasto kroimy na bardzo cienkie plasterki. Kładziemy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 10 minut (aż się ładnie zrumienią). Zostawiamy do wystygnięcia.Możemy je przechowywać w puszce do 2 miesięcy.
* przepis ze szwedzkiej książki dostępnej również u nas:Encyklopedia wypieków i pieczenia, wyd. Rea.