Wykonanie
Święta zbliżają się wielkimikrokami. Wpadłam w wirgruntownych porządków,zakupów i planowaniamenu wigilijnego.W ciągu ostatniego tygodniapogoda była delikatniemówiąc, paskudna...Dlatego też nie zamieszczałamprzez kilka dni żadnychprzysmaków, choć w mojejkuchni działo się bardzo dużo.Niestety, przy takiej aurze zdjęcianie prezentują się zachęcająco.Piernikowe serduszka powinny przywołać słońce więc z radościąpochrupując zamieszczam przepis.300 g przesianej
mąki pszennej, kostka (200g) zimnego
masła,pół szklanki
cukru, 100 g obranych i zmielonych
migdałów,pół łyżeczki
cynamonu, pół łyżeczki
kardamonu,szczypta
imbiru oraz 4 zmielone
goździki.Wszystkie składniki szybko zagniotłam, ciasto owinęłam w folięspożywczą i wstawiłam do lodówki na około godzinę.Rozwałkowałam na grubość około 3-4 milimetrów i wykroiłamserduszka. Piekłam w temperaturze 185° C przez około 13 minut.Ciasto jest bardzo kruche, dlatego po upieczeniu zostawiłam pierniczki na blaszce celem całkowitego wystygnięcia.Z
cukru pudru i odrobiny
mleka przygotowałam
lukier.Posmarowałam
ciasteczka, posypałam posypką.Bardzo smacznie polecam :)