ßßß
Brunkager dosłownie tłumaczymy jako "brązowe ciasteczka". To ciasteczka z dużą ilością przypraw korzennych (na pierwszy plan wysuwają się goździki), w smaku lekko przypominające pierniczki, od pokoleń tradycyjne świąteczne ciasteczka duńskie. Kruche, twardawe, pękające z trzaskiem przy ugryzieniu; nie jadłam nigdy nic podobnego! Przepisów na nie jest całe mnóstwo, wiele również zawiera środki spulchniające, dzięki czemu ciasteczka bardziej rosną podczas pieczenia. Do ich smaku trzeba się najpierw przyzwyczaić, a potem... nie można się od nich oderwać ;-).Składniki na około 150 ciastek:250 g masła125 g golden syrupu (np. domowego, można zastąpić miodem)250 g cukru muscovado50 g posiekanych migdałów lub migdałów w płatkach50 g kandyzowanej skórki cytrynowej50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej1 łyżka cynamonu2 łyżeczki goździkówpół łyżeczki kardamonupół łyżeczki imbiru500 g mąki pszennejWszystkie przyprawy powinny być zmielone, mąka przesiana.W garnuszku umieścić masło, golden syrup i cukier muscovado. Podgrzać do roztopienia masła i rozpuszczenia się cukru, mieszając. Ściągnąć z palnika, przestudzić.W misie miksera umieścić przestudzoną mieszankę, dodać do niej resztę składników z przepisu, pod koniec dodając przesianą mąkę. Zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta.Ciasto wyjąć z misy miksera, lekko schłodzić w lodówce. Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek, około 3 - 4 cm grubości, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 2 dni (do miesiąca).Po schłodzeniu wałek ciasta odwinąć z folii i pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez 5 - 6 minut, uważając, ponieważ łatwo o przypalenie. Wyjąć, wystudzić na kratce.Przechowywać w zamkniętej puszce.Smacznego :-).Źródło przepisu - Trine Hahnemann "Scandinavian Christmas"