Wykonanie
Brunkager dosłownie tłumaczymy jako "brązowe
ciasteczka". To
ciasteczka z dużą ilością przypraw korzennych (na pierwszy
plan wysuwają się
goździki), w smaku lekko przypominające pierniczki, od pokoleń tradycyjne świąteczne
ciasteczka duńskie. Kruche, twardawe, pękające z trzaskiem przy ugryzieniu; nie
jadłam nigdy nic podobnego! Przepisów na nie jest całe mnóstwo, wiele również zawiera środki spulchniające, dzięki
czemu ciasteczka bardziej rosną podczas pieczenia. Do ich smaku trzeba się najpierw przyzwyczaić, a
potem... nie można się od nich oderwać ;-).Składniki na około 150
ciastek:250 g
masła125 g golden
syrupu (np. domowego, można zastąpić
miodem)250 g
cukru muscovado50 g posiekanych
migdałów lub
migdałów w płatkach50 g kandyzowanej
skórki cytrynowej50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 łyżka
cynamonu2 łyżeczki
goździkówpół łyżeczki
kardamonupół łyżeczki
imbiru500 g
mąki pszennejWszystkie
przyprawy powinny być zmielone,
mąka przesiana.W garnuszku umieścić
masło, golden
syrup i
cukier muscovado. Podgrzać do roztopienia
masła i rozpuszczenia się
cukru, mieszając. Ściągnąć z palnika, przestudzić.W misie miksera umieścić przestudzoną mieszankę, dodać do niej resztę składników z przepisu, pod koniec dodając przesianą
mąkę. Zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta.Ciasto wyjąć z misy miksera, lekko schłodzić w lodówce. Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek, około 3 - 4 cm grubości, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 2 dni (do miesiąca).Po schłodzeniu wałek ciasta odwinąć z folii i pokroić
ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez 5 - 6 minut, uważając, ponieważ łatwo o przypalenie. Wyjąć, wystudzić na kratce.Przechowywać w zamkniętej puszce.Smacznego :-).Źródło przepisu -
Trine Hahnemann "Scandinavian Christmas"