ßßß
Składniki:250 g masła,125 g miodu200 g brązowego cukru50 g pokruszonych migdałów100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej3 łyżeczki cynamonułyżeczka kardamonupół łyżeczki imbiru3 łyżeczki mielonych goździków400 g mąki pszennej pełnoziarnistej100 g mąki pszennejW rondelku rozpuścić masło, cukier i miód. Wystudzić.Zmiksować wszystkie składniki, na koniec dodając mąkę.Dalej z ciastem można postępować na 2 sposoby:Sposób I:Ciasto dzielimy na 3 kule, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na około 3h do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto na grubość 3-4mm (polecam owinąć wałek folią spożywczą, w żadnym razie nie podsypywać mąką, bo będzie się jeszcze bardziej kleić). Z rozwałkowanego ciasta wycinać żądane kształty. Ilość ciasteczek zależy od foremki, lilijek wyszło ok. 150.Sposób II:Ciasto formujemy w walec o średnicy równej rozmiarowi ciasteczek jaki chcemy uzyskać. Kroimy na tyle, żeby długością zmieściły się w lodówce. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 dni do lodówki. Po tym czasie odwijamy z foli i ostrym nożem kroimy na cienkie plasterki. Takich plasterków wyszło mi ok. 200, ale wszystko zależy od średnicy wałka.Gotowe ciasteczka układamy na papierze do pieczenia (wcale nie rosną) i pieczemy przez około 5 min w temperaturze 190 stopni.Smacznego! ;3Przepis, z drobnymi zmianami, pochodzi oczywiście z Moich Wypieków