ßßß

Idealna na takie zimowe dni. Najlepiej podana na ciepło z gałką lodów waniliowych i cynamonem. Bo cynamonu nigdy za dużo.
Szarlotkakruche ciasto400g mąki pszennej4 żółtka250g masła100g cukruszczypta soli1 łyżka śmietanymasa jabłkowa6 dużych jabłek1 łyżka cukru1 łyżeczka cynamonuZagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Odstawić na chwilę i odcisnąć dokładnie sok. Dodać cukier i cynamon.Większą część ciasta (jakieś 3/5) odkroić i wyłożyć spód blachy. Ciasto dokładnie nakłuć widelcem lub obciążyć czymś i zapiekać 20min w 180stopniach.Na lekko ostudzony spód wyłożyć ciasto.Resztę ciasta zetrzeć na tarce lub rozwałkować i wyciąć długie pasy które następnie ułożyć w kształcie kratki.Piec 40min w 180stopniach.