ßßß
Piekłam tą tartę dwa razy w ciągu ubiegłego weekendu. Co prawda głównie ze względu na to, że mój piekarnik nie za bardzo chce trzymać temperaturę i za pierwszym razem ciasto na spód za mocno się skurczyło i całość wyglądała średnio ładnie, ale też i dlatego, że pierwsza zniknęła w przeciągu może dziesięciu minut i o zdjęciach tak czy siak nie miałam co marzyć ;)Skoro już trzeba było zrobić powtórkę (co wcale nas jakoś nie zasmuciło ;), wprowadziłam do przepisu kilka drobnych zmian, które, moim skromnym zdaniem, nie tylko ułatwiły przygotowanie tego wypieku, ale też poprawiły jego smak.spód tarty jest leciutki i chrupiący, a jabłuszka w kremowej masie jajeczno-śmietanowej z dużym dodatkiem wanilii smakują po prostu nieziemsko. Takie niepozorny wypiek, a smakuje jak najlepszy deser.Polecam :)*przepis, z drobnymi zmianami, pochodzi z książki „Szarlotki” Janneke PhilippiSkładniki na okrągłą formę lub formę do tarty o średnicy około 24cm:Spód:200g mąki pszennej100g drobnego cukru do wypieków100g niesolonego masła, pokrojonego w niedużą kostkę2 żółtka (w oryginale 1 duże jajko)Nadzienie:2 – 3 średniej wielkości jabłka (najlepiej twarde i kwaskowate)1 łyżeczka soku z cytryny125ml gęstej kwaśnej śmietany2 duże jajka40g drobnego cukru10g cukru z prawdziwą waniliąWykonanie:Zacznij od przygotowania spodu. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj pokrojone masło i przesiekaj wszystko nożem lub w malakserze, aż powstaną grudki. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Nie zagniataj go zbyt długo, tylko do momentu, gdy zacznie się łączyć. Gotowe owiń szczelnie folią spożywczą i włóż na około godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkuj, delikatnie podsypując mąką, na okrągły placek o średnicy około 28 cm i przenieś delikatnie do formy (najlepiej pomagając sobie wałkiem do ciasta). Dociśnij ciasto delikatnie do dna i boków formy, przykryj dużym kawałkiem papieru do pieczenia i na wsyp na wierzch kulki ceramiczne lub suchą fasolę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piecz pod przykryciem przez około 20 minut.Podczas gdy spód tarty się piecze, obierz jabłka, pokrój w ósemki i usuń gniazda nasienne. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. W miseczce roztrzep żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną, aż dobrze się połączą.Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i ostrożnie zdejmij papier do pieczenia wraz z kulkami. Ułóż na dnie pokrojone jabłka i zalej mieszanką jajeczno-śmietanową. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 25 – 30 minut, aż wierzch się zetnie i zarumieni.Gotową tartę wyjmij ostrożnie z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Jeżeli korzystasz z formy na tartę z wyjmowanym dnem lub tortownicy, możesz po kilku minutach ostrożnie zdjąć obręcz, żeby ciasto lepiej odparowało.Możesz przed podaniem oprószyć tartę cukrem pudrem.Smacznego :)