Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Podobne ciasto piekłam na chrzest mojego synka. Wtedy jednak dodatkową warstwą była
beza – co zwiększa ilość jaj użytych do wypieku. W tej wersji ciasto jest bardziej
owocowe, lżejsze, kremowe i pachnące. Jak dla mnie to jedno z lepszych jakie zrobiłam – choć twierdzę tak dość często, w końcu cały czas się uczę i ulepszam swoje kulinarne zdolności. Kiedyś nie byłam przekonana do ciast pieczonych z
budyniem, zupełnie nie wiem dlaczego, myślałam, że się on rozleje lub stopi. Zabobonnie się zrobiłoDo rzeczy, ciasto jest pyszne, kruche i kremowe z dużą ilością sezonowych
owoców, które po upieczeniu są mięciutkie i słodkie, rozpływa się w ustach. W sklepach pojawiają się już
truskawki.
Miejcie je na uwadze. To ciasto pięknie wygląda na
stole, może być dekoracją śniadania lub Wielkanocnego obiadu.
Składniki:blacha 25 x 45 cm*ciasto:3 szklanki
mąki pszennej tortowej lub krupczatki*200 g
margaryny ( u mnie Kasi ) lub
masła1 szklanka
cukru2 duże
jaja ( 3 średnie)1
żółtko2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru z
wanilią1/4 łyżeczki
soli*
budyń:800 ml
mleka2 op. 40 g budyniu
waniliowegoewentualnie łyżeczka esencji waniliowej ( ja dodałam)5 łyżek
cukru*dodatkowo:600 g słodkich
śliwek1 szklanka
malin2
bananyoczywiście możecie użyć kilograma każdych
owoców oraz zmienić smak budyniu!
Przygotowanie:Na
mleku z
cukrem gotujemy oba budynie, dobrze jest je dodatkowo doprawić
wanilią, w dowolnej formie.Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę mieszamy z
cukrami, proszkiem i
solą.Dodajemy posiekany tłuszcz , rozkruszamy go palcami.Wbijamy
jaja i
żółtko.Szybko wyrabiamy ciasto.Chowamy do lodówki.
Owoce myjemy, oczyszczamy.
Śliwki kroimy w plasterki, tak jak
banany.Gdy
budyń wystygnie, ciasto dzielimy na dwie części : 2/3 i 1/3.Mniejszą chowamy do zamrażarki, a większą wałkujemy i wykładamy nią dno blachy.Na ciasto wylewamy
budyń, układamy plasterki
śliwek i
bananów oraz
maliny.Na wierzch ścieramy resztę ciasta, ja dodatkowo posypałam je mielonym
cynamonem z
wanilią –
przyprawą do
kawy.Pieczemy 40 minut, góra dół w 180 stopniach.Podajemy wystudzone.Najlepsze jest na drugi dzień, po leżakowaniu w lodówce.Smacznego!Miłego kulinarnego dnia moi
Drodzy!ANiaPowiązane notki:Ciasto
kokosowe z
budyniemKarpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzone
Malinowe ciasto
jogurtowe – różowe Walentynki