ßßß
Składniki:blacha 25 x 45 cm*ciasto:3 szklanki mąki pszennej tortowej lub krupczatki*200 g margaryny ( u mnie Kasi ) lub masła1 szklanka cukru2 duże jaja ( 3 średnie)1 żółtko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru z wanilią1/4 łyżeczki soli*budyń:800 ml mleka2 op. 40 g budyniu waniliowegoewentualnie łyżeczka esencji waniliowej ( ja dodałam)5 łyżek cukru*dodatkowo:600 g słodkich śliwek1 szklanka malin2 bananyoczywiście możecie użyć kilograma każdych owoców oraz zmienić smak budyniu!
Przygotowanie:Na mleku z cukrem gotujemy oba budynie, dobrze jest je dodatkowo doprawić wanilią, w dowolnej formie.Odstawiamy do przestudzenia.Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem i solą.Dodajemy posiekany tłuszcz , rozkruszamy go palcami.Wbijamy jaja i żółtko.Szybko wyrabiamy ciasto.Chowamy do lodówki.Owoce myjemy, oczyszczamy.Śliwki kroimy w plasterki, tak jak banany.Gdy budyń wystygnie, ciasto dzielimy na dwie części : 2/3 i 1/3.Mniejszą chowamy do zamrażarki, a większą wałkujemy i wykładamy nią dno blachy.Na ciasto wylewamy budyń, układamy plasterki śliwek i bananów oraz maliny.Na wierzch ścieramy resztę ciasta, ja dodatkowo posypałam je mielonym cynamonem z wanilią – przyprawą do kawy.Pieczemy 40 minut, góra dół w 180 stopniach.Podajemy wystudzone.Najlepsze jest na drugi dzień, po leżakowaniu w lodówce.Smacznego!Miłego kulinarnego dnia moi Drodzy!ANiaPowiązane notki:Ciasto kokosowe z budyniemKarpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzoneMalinowe ciasto jogurtowe – różowe Walentynki