Wykonanie
Proste i szybkie do przygotowania domowe
ciasteczka maślane może nie wyglądają tak idealnie jak te sklepowe, ale są o niebo smaczniejsze i na pewno ciut zdrowsze. Koniecznie zróbcie dla siebie i swoich pociech.Składniki:· 1,5 szklanki
mąki pszennej· 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia· szczypta
soli· 6 łyżek
mleka· 200 g miękkiego
masła· 1/2 szklanki
cukru· 1
żółtko· łyżka ekstraktu
waniliowegoMasło ucieramy z
cukrem na kremową masę. Dodajemy
żółtko, ekstrakt
waniliowy i stopniowo składniki suche (
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
solą). Pod koniec dodajemy
mleko. Gładkie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy z ciasta na blachy piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia obręcze o średnicy ok. 5 cm- zachowajmy dość spore odstępy pomiędzy
cziasteczkami.
Ciasteczka pieczemy ok. 20 minut, temp. 180 stopni.
Ciasteczka przekładamy na kratkę i czekamy aż całkowicie wystygną.