Wykonanie
Subtelne ciasto i mięciutkie
gruszki skryte w aksamitnym, budyniowym
sercu...
Składniki (na dużą, prostokątną blaszkę):500 g
mąki pszennej,3/4 szklanki + 4 łyżki
cukru (można użyć trzcinowego),150 g
masła,2
jajka,3
żółtka,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,3 łyżki
kaszy manny,2 szczypty
soli,4
gruszki,2 budynie
waniliowe,3 szklanki
mleka.
Jak to zrobić?Na stolnicy lub w dużej misce mieszamy ze sobą 500 g
mąki, 3/4 szklanki
cukru, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia i 2 szczypty
soli.
Masło siekamy drobno nożem i dodajemy do
mąki wraz z 2 całymi
jajkami i 3
żółtkami. Zagniatamy ciasto przez około 7 minut, aż uzyska jednolitą konsystencję. Dzielimy je na dwie części - większą (2/3 całego ciasta) i mniejszą (1/3 całego ciasta) i wkładamy do lodówki.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórek i kroimy na drobne cząstki pozbywając się ich gniazd nasiennych.W garnku zagotowujemy 2 szklanki
mleka. Do szklanki zimnego
mleka wsypujemy 2 budynie
waniliowe i 4 łyżki
cukru, mieszamy je dokładnie. Kiedy
mleko w garnku się zagotuje, wlewamy do niego szklankę
mleka z rozpuszczonym w nim
budyniem i intensywnie mieszamy do zgęstnienia budyniu i uzyskania jego jednolitej, aksamitnej konsystencji.Wyciągamy z lodówki większą część ciasta, wałkujemy i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto prószymy 3 łyżkami
kaszki manny i wykładamy na nie
gruszki. Następnie
gruszki zalewamy ciepłym jeszcze
budyniem.Wyciągamy mniejszą część ciasta, ścieramy je na grubej tarce na
budyń.Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 ° C przez 45 minut.Po ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce.Bezpośrednio po upieczeniu masa budyniowa może wydawać się trochę rzadka, jednak zgęstnieje ona po ostygnięciu ciasta. Właściwą konsystencję ciasto osiągnie po włożeniu go na jakiś czas do lodówki.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))