ßßß Cookit - przepis na Ciasto z budyniem i gruszkami

Ciasto z budyniem i gruszkami

nazwa

Wykonanie

Subtelne ciasto i mięciutkie gruszki skryte w aksamitnym, budyniowym sercu...
Składniki (na dużą, prostokątną blaszkę):
500 g mąki pszennej,
3/4 szklanki + 4 łyżki cukru (można użyć trzcinowego),
150 g masła,
2 jajka,
3 żółtka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kaszy manny,
2 szczypty soli,
4 gruszki,
2 budynie waniliowe,
3 szklanki mleka.
Jak to zrobić?
Na stolnicy lub w dużej misce mieszamy ze sobą 500 g mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Masło siekamy drobno nożem i dodajemy do mąki wraz z 2 całymi jajkami i 3 żółtkami. Zagniatamy ciasto przez około 7 minut, aż uzyska jednolitą konsystencję. Dzielimy je na dwie części - większą (2/3 całego ciasta) i mniejszą (1/3 całego ciasta) i wkładamy do lodówki.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórek i kroimy na drobne cząstki pozbywając się ich gniazd nasiennych.
W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka. Do szklanki zimnego mleka wsypujemy 2 budynie waniliowe i 4 łyżki cukru, mieszamy je dokładnie. Kiedy mleko w garnku się zagotuje, wlewamy do niego szklankę mleka z rozpuszczonym w nim budyniem i intensywnie mieszamy do zgęstnienia budyniu i uzyskania jego jednolitej, aksamitnej konsystencji.
Wyciągamy z lodówki większą część ciasta, wałkujemy i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto prószymy 3 łyżkami kaszki manny i wykładamy na nie gruszki. Następnie gruszki zalewamy ciepłym jeszcze budyniem.
Wyciągamy mniejszą część ciasta, ścieramy je na grubej tarce na budyń.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 ° C przez 45 minut.
Po ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce.
Bezpośrednio po upieczeniu masa budyniowa może wydawać się trochę rzadka, jednak zgęstnieje ona po ostygnięciu ciasta. Właściwą konsystencję ciasto osiągnie po włożeniu go na jakiś czas do lodówki.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2013/10/ciasto-z-budyniem-i-gruszkami.html