ßßß Cookit - przepis na kremówka kokosowa Siostry Anastazji

kremówka kokosowa Siostry Anastazji

nazwa

Wykonanie

Po długich godzinach pieczenia zamówionych ciast i tortów nie miałam już siły na kombinowanie. Dlatego wybrałam ciasto proste, które apetycznie wyglądało na zdjęciu i którego próbowałam kiedyś u babci. Mimo nazwy nie jest to klasyczna kremówka, ale ciasto również z budyniem, tyle że pieczone w całości. Jak dla mnie mogłoby być ciut bardziej słodkie, ale i tak najsmaczniejszy jest kokos. Należy pamiętać, że ciasto musi dobrze wystygnąć, aby się ładnie kroiło- najlepiej robić to dopiero na następny dzień po upieczeniu.
Składniki (blaszka 24*24cm): na ciasto:
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
15 dag masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia na budyń:
1 litr mleka
3 opakowania budyniu waniliowego (każdy na 1/2 l mleka)
4 łyżki cukru
cukier waniliowy lub esencja waniliowa na wierzch:
200 g kokosu (najlepiej drobnego)
15 dag masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem. Dodać posiekane masło, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę.
Na mleku ugotować budynie. Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem. Ubijając dodawać kokos i ostudzone masło. Na ciasto wyłożyć ciepły budyń (ale nie gorący), na wierzch wyłożyć masę kokosową. Piec około 50-60 minut w 180*C.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/10/kremowka-kokosowa-siostry-anastazji.html