Wykonanie
Pojawił się jeden z tych dni , w których chciałam coś zjeść ale nie wiedziałam co. Miało być to coś słodkiego ale nie za bardzo, z
owocami. ale nie
sałatka owocowa. Szukałam i szukałam i znalazłam. Przepis w oryginale pochodzi z blogu Śladami słodkiej babeczki . Pierwszy raz spotkałam się z tym, aby
budyń piekło się w piekarniku. Czekałam niecierpliwie co z tego wyjdzie. A wyszło rewelacyjnie. Polecam :)
SKŁADNIKI:
mąka 300 g
cukier 3 łyżki
masło 100 g
jajka 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier z
wanilią 1 łyżeczka
truskawki 300 g
budyń 1 opakowanie
mleko 400 mlPRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z
cukrem ,
proszkiem do pieczenia oraz
cukrem waniliowym. Dodać
jajka oraz ciepłe
masło. Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.Tortownicę moja 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć ciasto. Następnie przygotować
budyń wg instrukcji na opakowaniu. Zmniejszyć ilość
mleka z 500 ml na 400 ml.
Truskawki umyć i pokroić. Na ciasto wylać
budyń – nie musi być zimny, ułożyć
owoce i posypać kawałkami schłodzonego ciasta. Jeżeli ciasto jest twarde , dla ułatwienia można zetrzeć je na tarce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp 180 stopni. Ciasto kroić dopiero po wystudzeniu. Smacznego:)zapraszam na KONKURS , w którym do wygrania fartuszek Cookie: