ßßß









Składniki1kg truskawek200g masła200g cukruSzczypta soli3 jaja500g mąkiŁyżeczka proszku do pieczeniaokoło 125ml ciepłego mlekaPrzygotowanieUmyj truskawki i obierz je z szypułek. Jeśli są duże przekrój na połówki lub ćwiartki.Piekarnik nastaw na 180 stopni.Utrzyj masło na puszystą masę, dodaj cukier, szczyptę soli oraz jaja. Ucieraj, aż składniki połączą się na gładką masę.Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i tyle mleka, aby ciasto było ścisłe i z trudem odchodziło od łyżki.Tortownicę wyłóż mokrym papierem do pieczenia.Przełóż do foremki 1/3 ciasta, wyłóż na nim połowę truskawek, przykryj je kolejną warstwą ciasta, na niej wyłóż resztę truskawek i przykryj je ostatnią warstwą ciasta.Piecz około godziny – przed wyjęciem sprawdź patyczkiem do szaszłyków, czy jest gotowe, jeśli nie – piecz jeszcze 10 minut.Ciasto po upieczeniu wystudź (niestety trzeba poczekać), możesz je posypać cukrem pudrem dla ozdoby, ale i bez tego wygląda wspaniale.Smacznego!